Учени, работещи из земеделските хълмове около Мексико Сити, са открили древни сортове пшеница, които са особено устойчиви на засушаване, топлоустойчиви, имат по-дълги корени, които смучат вода от по-дълбоко, и капацитет за съхранение на повече хранителни вещества в своите стъбла. Това съобщиха от електронното издание Greentech.
 
 
Учените кръстосват древната пшеница с други сортове, разработени от Международния център за подобряване на царевицата и пшеницата “CIMMYT” в Ел Батан. Целта е да се отгледат нови видове пшеница, които могат да се преборят с тежките ефекти от покачването на температурите по света.
 
“Това е като слагането на пари в банката – само че не за черни, а за сушави дни, казва Матю Рейнолдс от “CYMMIT”. 
 
 
Специалистите по новите сортове семена казват, че са “първата линия” на отбранителния фронт на земеделските производители за борба с изменението на климата. 
 
Интензивната суша, заедно с по-интензивните и съвсем непредсказуеми валежи, могат да засегнат реколтата и да доведат до недостиг на храна, а оттам и до скок в цените на суровините.
 
В Мексико дребните фермери са борят с последиците от неблагоприятните метеорологични условия, които, според учените, се утежняват от изменението на климата.