Площите с бобови култури са намалели десет пъти за последните 10 години, съобщи директорът на Добруджанския земеделски институт доц. Иван Киряков. Той се позова на данните, публикувани в годишните бюлетини на агростатистиката към Министерство на земеделието и храните. През 2001 г. у нас са били засадени 107 604 дка с фасул, а през миналата – едва 15 414 дка, изтъкна ученият.

 

По думите му, стопаните отглеждат по малко фасул, най-вече за задоволяване на личните нужди. Големи полета с грах и боб вече няма. Леща пък изобщо не се гледа. Това, което консумираме е предимно от внос. От 2015 г. стопаните, които отглеждат протеинови култури - грах, боб, нахут, бакла и леща, ще получават 2 % повече субсидии за обвързана подкрепа по линия на директните плащания „Надявам се, че от догодина картината ще се промени и ще имаме възраждане на тези производства.

 

Финансовият стимул ще изиграе положителна роля за това”, оптимист е доц. Киряков. Секция “Селекция на бобовите култури” в Добруджанския институт води селекция на нови сортове от зрял фасул (от 1978 г.), леща (от 1980 г.), пролетен фуражен грах (от 1990 г.), нахут (от 1985 г.) и пролетен фий (от 1995 г.). До сега в научното звено към Селскостопанска академия са създадени и признати 19 сорта зрял фасул, 13 сорта леща, 4 сорта пролетен фуражен грах, два сорта нахут и един сорт пролетен фий.

 

През 2013 година в ИАСАС се изпитват три сорта зрял фасул (двата са с бели семена и единия с пъстри семена) подходящи за директна жътва, разказва доц. Киряков. Зрелият фасул е отличен предшественик за повечето култури. Той оставя в полето 5-6 кг. на дка азот за следващата култура. Затова агрономите препоръчват поне 10% от обработваемите площи да се засаждат с бобови култури.

 

Доц. Киряков признава, че у нас само Добруджанският земеделски институт произвежда качествени семена. Минимални количества предлага и Институтът по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" в Русе. Цената на сертифицираното семе е 5 лв., а на дка са нужни около 10-15 кг. " Зрелият боб е важен експортен артикул с неограничен пазар и един от най-рентабилните износни земеделски продукти с висока валутна възвращаемост, в порядъка на 550-600 $/тон.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!