Имаме основание да вярваме, че става дума за слаб щам на чумата по дребните преживни животни в България, който е възможно да е проникнал чрез нелегално придвижване на турски животни. Това обаче няма как да се отрази върху мерките, които се прилагат според европейското законодателство, каза ресорният министър Десислава Танева.

Проблемите с чумата по овцете били ликвидирани

Нейните думи са в отговор на депутатски въпрос относно епизоотичната обстановка в община Болярово. Танева цитира данни, според които от юли до декември 2018 г. ветеринарните власти са взели над 39 хил. проби от дребни преживни животни. Тази година БАБХ продължава да следи заболяването чрез клинични прегледи всеки месец и вземане на кръвни проби на всеки три месеца.

Земеделският министър уточни, че всяко огнище, обявено в страната, е потвърдено от лабораторни проби в Националната референтна лаборатория. Изолати от положително реагиралите проби са получили повторно потвърждение от Референтната лаборатория на Европейския съюз (ЕС).

По думите й положителните проби не са имали достатъчно високи нива на рибонуклеинова киселина, което означава, че не може да се установи секвентност. Освен това от мястото са били докладвани само няколко от типичните за заразата симптоми. Независимо обаче дали става дума за по-слаб щам на болестта, мерките са били наложителни, убедена е Танева.

Тя припомни, че със заповед на директора на БАБХ през април тази година мерките на ветеринарните власти за контрол на заболяването са облекчени. Отпаднаха и част от рестрикциите на Европейската комисия (ЕК) и в засегнатите от чумата региони вече има свободно движение на животни за клане и реализация на продуктите от тях. Клиничният преглед преди това си остава задължителен.

Относно пълното вдигане на забраната от ЕК, според Танева това няма как да стане, докато животновъдите в Болярово отказват достъп до стопанството си и пречат на евтаназирането на овцете си. В момента текат съдебни дела по случая.

А междувременно стадото на Ани от Болярово се множи с всеки изминал ден. По думите на Ани, хора от цялата страна й помагат с дарения – финансови, зърно, бали.

През месец май земеделският зам.-министър Янко Иванов изказа надежда, че проблемите с чумата по овцете са тотално ликвидирани. „Въпреки това ние продължаваме. Има специална програма за района на Южна България“, коментира той за Агри.БГ.

Оказва се, че по турската граница периодично имаме проблеми с шарка, син език, нодуларен дерматит, чума по дребните преживни животни. „Това произтича от разликата в профилактиката и мерките, които се прилагат у нас и в Турция,“ допълни тогава зам.-министърът.