Стопаните на стотици овце и кози загубиха животните си, след като в края на месец юни 2018 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) сигнализира за огнище на чума по дребните преживни животни в Ямбол, а след това и в Бургас. Последваха Благоевград и Хасково. Икономически опасното заболяване влезе в страната ни за първи път през изминалата година. Равносметката – стотици овце и кози бяха евтаназирани, с цел превенция.
 
 
Приключи ли кошмара за фермерите и елеминирана ли е болестта напълно? Фермер.БГ разговаря с д-р Янко Иванов, зам.-министър в агроведомството.
 
„Надявам се наистина да са приключили проблемите в чумата в Южна България. Проблемът е ликвидиран, надявам се тотално. Въпреки това ние продължаваме. Има специална програма за района на Южна България.  По протежението на турската граница периодично имаме проблеми от различен характер – шарка, син език, нодуларен дерматит, чума по дребните преживни животни и т.н. Това произтича от разликата в профилактиката и мерките, които се прилагат в нашата страна и съответно в Турция“, обясни зам.-министърът.
 
По думите му в Турция ваксинацията е срещу редица болести.
 
„В Турция провеждат ваксинации, които нормално в Европа не се правят. Това искам да го знаят хората. Ние няма как да ваксинираме срещу тези болести. Единственото ни оръжие там са програмите за надзор. Това е и което правим и изпълняваме в този район, за да може постоянно да следим нещата. И ако, не дай боже, се случи инцидент, да може да се унищожи в първично огнище, а не да се разпростре върху вътрешността на страната и да нанесе сериозни икономически проблеми на държавата“, категоричен е д-р Янко Иванов.