Почти половината от засетите през пролетта 878 000 декара с царевица са ожънати в Добричка област. Средният добив е над 590 кг от декар и надвишава миналогодишните показатели. В отделни полета на община Крушари средните добиви са над 700 кг от декар, а при опитни полета надхвърлят 1 000-1 300 кг/дка.

 

Поройните дъждове през последните 4-5 дни попречиха на прибирането на реколтата и сега фермерите изчакват подходящо време, за да вкарат комбайните в полетата. Съвсем малки количества слънчоглед са останали за жътва в региона. Средните добиви от маслодайната култура от общо 854 хиляди дка също са по-високи от предходната година и достигат 250-300 кг от декар. Валежите в Добруджа спряха и есенната кампания по сеитба на пшеница.

 

Преди това, в края на август и през септември, производителите засяха общо 143 000 декара със зимна маслодайна рапица. Въпреки провалите през предходните две години, когато масово се разораваха площи с рапица заради изтегляне и измръзване, все още има интерес към тази култура. Тези площи сега са два пъти по-малко в сравнение с предишни години, когато с рапица бяха засети над 330 000 декара в Добруджа.

 

Над 100 000 дка с пшеница и близо 9 000 дка с ечемик са засети преди дъждовете в Добричко. Според проф. Николай Ценов от Добруджанския земеделски институт, оптималният срок за сеитба на житни култури е до края на октомври.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!