През този сезон реколтата от испански ябълки ще се увеличи в сравнение с миналогодишната кампания с 14% до 542,4 хил. тона. Същевременно реколтата от круши ще отбележи ръст с 4% до 311 хил. тона, прогнозират от испанската асоциация Cooperativas Agro-alimentarias of Spain, пише изданието FruitNews, позовавайки се на информация на agronewscastillayleon.

Овощари определят 2019 г. като катастрофа

В сравнение със средния показател за последните няколко години реколтата от ябълки през 2019 г. ще се увеличи със 17%, а реколтата от круши ще намалее с 18%.

В Каталуния, основния регион за производството на ябълки и круши, реколтата от ябълки ще се увеличи с 11,13% до 300 хил. тона. В Арагон е планирано да бъдат събрани 124,4 хил. тона плодове. По думите на президента на асоциацията Алберт Капдевил ябълковите дървета изобилстват от плод, тъй като тази година овощарите е трябвало ръчно да изтъняват короните. Като резултат количеството плод на всяко дърво е по-голямо от обичайното. Калибърът на ябълките обаче ще бъде по-малък.

Най-популярните сортове, отглеждани в Испания – Златна превъзходна и Гала, по прогноза трябва да дадат реколта съответно не по-малко от 273 хил. тона и 90 хил. тона.

Най-големите региони-производители на круши в Испания все още се възстановяват. Ръстът на реколтата върви с неголеми темпове. В Мурсия овощарите разчитат да съберат 50% повече круши, отколкото година по-рано – 25,9 хил. тона. Този съществен ръст на реколтата е провокиран от оптимално опрашване, което ще доведе до по-високо качество на плодовете.

Междувременно в Ла Риоха обемът на реколтата ще намалее спрямо миналата година. Прогнозата е за спад от 3,8%. Местните овощари ще приберат 53,6 хил. тона круши.

Най-силен спад на реколтата ще има в Арагон – 12,8%.

Според експерти качеството на испанските круши тази година ще бъде забележимо по-високо от това на ябълките заради аномалната жега, която връхлетя страните от Централна и Южна Европа. На цената на ябълките на пазара в страната в началото на сезона ще повлияе огромното количество плодове на склад от миналогодишната реколта.