Руско ембарго, недостиг на сезонни работници, конкуренция от страна на украинските производители и неравнопоставени отношения с преработващата промишленост – това са най-големите проблеми за полските производители, казва Мирослав Малишевски, президент на Съюза на полските овощари.

Био ли е отопляемата оранжерия?

Без подходящи решения няма да е възможно да се поддържат показателите за производство и износ от последните години, а индустрията ще загуби конкурентоспособността си, подчертава Мирослав Малишевски.

Трябва да се вземе предвид и времето, което напоследък не глези поляците. Неблагоприятните климатични условия са нанесли щети върху реколтата при всички овошки.

Тази година те се оценяват от 30 до 50%. Това, разбира се, ще бъде усетено от джоба на потребителите, пише изданието SadyOgrady.  

Цените на едро на плодовете определено са по-високи тази година. Миналата година обаче овощарите са продали по-голямата част от продукцията под производствените си разходи.

Тази година те са много по-скъпи, но за съжаление загубите, отчетени в овощните градини, са дори по-големи от повишаването на цените, поради което това е още един много труден сезон за полските производители на плодове, казва Малишевски.

Той подчертава, че предходният сезон е бил много труден за производителите. Заради богатата реколта цените – от тези на горските плодове до тези на ябълките, са паднали драстично. Така разходите за производство и прибиране на реколтата не е било възможно да бъдат компенсирани.

2019 г. обещава да бъде катастрофа. Причината обаче е различна.

Имахме ранни пролетни студове, които значително намалиха добивите в много ферми и практически при всички овощни култури. Наблюдаваме по-високи цени, но за съжаление от гледна точка на земеделските стопани, те не компенсират загубите в овощните градини, обяснява Мирослав Малишевски.

В началото на май Асоциацията на полските производители на плодове се е обърнала към министъра на земеделието с искане за компенсиране на производителите заради силните студове. Последвалите обилни дъждове и наводнения допълнително са усложнили ситуацията. На места реколтата ще е по-ниска с 30%.

Сред най-слабо пострадалите са ягодопроизводителите. Това се дължи на начина на производство. При малините, френското грозде, боровинките, черешите и ябълките обаче нещата стоят зле. Част от продукцията е измръзнала.

При някои култури става дума за над 50%. За потребителите това означава повишаване на цените, казва Малишевски.

Председателят на Съюза на полските производители на плодове подчертава, че цялата полска индустрия за плодове е в затруднено положение поради руското ембарго за износ на плодове и зеленчуци. Преди въвеждането му към Русия е била насочена около 60% от продукцията.