Испания се е настроила да събере рекордна реколта от царевица за последните 20 години. Тя ще превиши с тонове реколтата от соя. По прогноза в краткосрочна перспектива цената на соята ще остане стабилна, информира Kazakh-zerno.

Жегата удари реколтата от зърнени култури, но не и в Черноморския регион

В слънчевата провинция Кордоба се очертава отлична година за производителите на царевица. Прогнозите на експертите са за около 23 млн. тона царевица, което е с 8 млн. повече, отколкото прогнозата за маслодайната култура.

По оценки на Cordova Cereal Exchange продажбата й ще донесе печалба от 4000 млн. долара, докато при соевите бобчета ще очакват 4800 млн. долара.

В основните испански региони, въпреки очаквания ръст на маржа под инфлацията, местните земеделци продължават да имат изгода от отглеждането на културата. Поради това се очертава в бъдеще площите с царевица да растат.

Сезон 2018/2019 за Испания е годината на царевицата и не само заради добива. Цените на световния пазар излетяха нагоре поради наводненията в САЩ: ако през април тя бе продавана за 143 долара/тон, то в средата на юли вече говорим за 165 долара/тон. На вътрешния пазар цената е скочила от 133 долара до 160 долара.

Ако през сезон 2017/2018 са изнесени 1,4 млн. тона царевица, то през настоящия сезон е планирано доставките за чужбина да достигнат 4 млн. тона.

Със соята ситуацията е стабилна. От април, когато тя се търгуваше на Чикагската борса за 329 долара, ръст няма. При това на вътрешния пазар цената й леко се е покачила- от 215 долара на 230 долара/тон.