Състоянието на лимеца е много добро на базата на силно неблагоприятните климатични условия, които имаме тази година. Това заяви за Фермер.БГ Петко Ангелов, производител на биологичен еднозърнест лимец. Близо 450 дка с биолимец отглежда Ангелов в стамболовското село Рабово.

 

„Ако беше друга култура, а не древния лимец, при толкова продължителни проливни дъждове и бури, сигурно нямаше да можем изобщо да говорим за реколта и добиви“, категоричен е Петко Ангелов. При лимеца също има полягане на посевите вследствие на бурите и дъждовете, но не може да се говори за икономически загуби. Ангелов вече е ожънал есенния лимец.

 

Средният добив е около 160 кг/дка. По думите на производителя добивът тази година е с 15-20% по-добър в сравнение с миналата стопанска година. Предстои да бъдат направени анализи на зърното. Към средата на август се очаква жътвата и на пролетния лимец да е приключила.

 

На въпрос на Фермер.БГ има ли пазар за зърното от лимец и на какви цени се търгува, Ангелов коментира, че пазар все още няма. „Има заявен интерес, но е рано да говорим за реални сделки. Цените определено тази година ще са доста по-ниски, но докато не приберем цялото количество зърно не можем да коментираме пазара.

 

Очакванията, обаче, са за цена от 2-3 лв./кг неолющен лимец“, поясни Ангелов. Площите с лимец в страната се увеличават всяка следваща стопанска година, като в същото време често се залага на десетките вносни сортове, които са с многократно по-високо съдържание на глутен от българския сорт еднозърнест лимец.

 

Това влияе и на пазара, категоричен е Петко Ангелов. По думите му има интерес към българския сорт лимец за износ, но реални сделки на този етап няма. Ангелов очаква до 10-15 дни да има яснота относно пазара на зърното от лимец от новата реколта.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!