Зависима ли е Европа от вноса на растителни протеини и до каква степен? Тези въпроси са застъпени в проучване от 150 страници, озаглавено „Развитие на пазара и оценката на мерките на Общата селскостопанска политика (ОСП), приложими към пазара на ЕС на растителни протеини“.

 
 
Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ публикува външно проучване относно пазарния потенциал на растителните протеини, отглеждани в ЕС, което подчертава високата зависимост на ЕС от вносa на богати на протеини растения. В това число особено на соя – над 80 % от вноса. 
 
Документът от 150 страници, озаглавен „Развитие на пазара и оценката на мерките на ОСП, приложими към пазара на ЕС на растителни протеини“ е в основата на доклада за развитието на растителни протеини в ЕС, публикуван през ноември 2018 г. Външното пазарно проучване е проведено от четирима пазарни експерти от международната консултантска фирма, Oréade-Brèche, със седалище в Лабеж, Югозападна Франция, с участието на национални експерти от Италия, Германия, Испания, Румъния, Aвстрия и  Полша, съобщи ОДЗ-Кюстендил. В доклада се прави оценка на мерките на ОСП, приложими към пазара на растителни протеини в ЕС, включително и научните изследвания, като основен фактор за подобряване на конкуренция на растителните протеини, отглеждани в ЕС. 
 
Изследването се фокусира само върху богатите на протеини растения със съдържание на суров протеин над 15 %, които представляват около 1/4 от общо 109 милиона тона предлаган суров растителен протеин в ЕС. 
 
Основни пазарни сегменти. Пазарът на растителни протеини има три различни сегмента: конвенционални фуражи, фуражи с висока стойност и хранителни продукти — всеки от тях със свои собствени икономически, социални и екологични характеристики.
 

Конвенционален комбиниран фураж

- Най-големия пазар на растителни протеини /повече от 75%/.
- Очаква се темп на растеж 0,3 % годишно до 2030 г.
- Изместване на животновъдното производство към Източна Европа.
- Фуражите за домашни птици и млекодайни животни са основния движещ фактор за годишния ръст, при фуражите за свине има застой.
- Този пазар се определя главно от цените. Животновъдите се съсредоточават върху икономически най-изгодни оферти.
- Ограничени перспективи за растеж на растителни протеини, отглеждани в ЕС.
 

Висококачествени фуражи

В отговор на по-високите изисквания на потребителите в ЕС относно стандартите по хуманното отношение към животните, въздействието върху околната среда, вида на производството, се появиха различни пазарни сегменти за висококачествени фуражи.
 
- Делът на генетично немодифицирани фуражи нараства значително (с 11% в ЕС през 2012 г.). Няма данни за 2018 г.
- Високи темпове на растеж на биологичното производство на животински продукти, средно с 10%. 
- Пазарните дялове на биологичното производство на млечни продукти надхвърля 10% в някои държави ( Австрия, Швеция, Дания, Латвия и Гърция).
- Основни характеристики – увеличаване на търсенето на биологично производство на животински продукти,  на генетично немодифицирани фуражи и интензивно развитие на веригите за доставка.
 
Основните инструменти на ОСП по линия на  директните плащания за предоставяне на подкрепа за протеиновите култури за периода 2015—2020 г. са два, а именно екологизиране, чрез възможност за отглеждане на определени култури, обогатяващи почвата с азот, в екологично насочени площи и диверсификация, и доброволно обвързано с производство подпомагане (VCS). Географският обхват на анализа е ЕС-28.