Кампанията по разсаждане на тютюна от всички сортови групи в страната приключи, съобщи председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев, цитиран от БТА. Според него през тази година стопаните ще отглеждат над 50 000 декара тютюн.

До две седмици може да започне кампанията за прибиране на реколтата в райони на Североизточна и Южна България, където разсаждането е започнало в началото на май и където се експериментират ориенталските сортови групи "Източен Балкан" и "Катерини".

Делегация на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България ще участва на 20 юни в Брюксел в работна среща на петнайсетте страни-членки на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите, съобщи Филев. Предвидена е заключителна дискусия за директното европейско субсидиране на тютюнопроизводството в рамките на общата селскостопанска политика на ЕС от 2014 до 2020 година. Цветан Филев изрази надежда, че тютюнът ще бъде признат за законно отглеждана земеделска култура с право на субсидиране. В противен случай тютюнопроизводителите ще настояват за солидни компенсации, каза Филев.

Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България на общо събрание в началото на този месец в тутраканското село Нова Черна създаде и нови ръководни органи -председателски и експертен съвет, съобщи Цветан Филев. В председателския съвет са председателят и тримата му заместници, а членове на експертния съвет са по двама представители на производителите от четирите сортови групи тютюн.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!