Поради обявения оранжев код от метеоролозите за опасно високи температури в някои области на страната, Главна инспекция по труда напомня, че при подаден червен или оранжев код за опасни метеорологични явления, при работа на открито, работодателите трябва да преценят доколко високите температури застрашават живота и здравето на работещите и да предприемат мерки за минимизиране на рисковете..

Агрометеорология: Предстои топло и неустойчиво време

Мерките включват създаване на подходяща организация на работния процес и работното време, включително осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност. Създаване на подходяща организация на работните места при работа на открито, места за почивка, с подходящи условия, за възстановяване на топлинния баланс на организма.

Осигуряване на достатъчно количество питейна вода, напитки и други течности за възстановяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма. Наблюдение или средства за комуникация за работещите на открито на изолирани работни места. Долекарска и първа медицинска помощ, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ. 
 
 
Контрол върху микроклимата в предприятията се осъществява както по сигнали, така и в рамките на планирани проверки. Той е приоритет и при контролната дейност в селското стопанство и в строителството, където основно се работи на открито. 
 
В резултат и на засиления контрол в двата сектора през последните години като цяло работодателите в тях съобразяват дейността с високите температури. Най-често като превенция те се възползват от възможността да въведат подходяща организация на работния процес, така че да се почива по-често и да не се полага труд в най-горещите часове от деня. 
 
Осигуряват се и достатъчно разхладителни напитки, особено в строителството. Все още обаче има проблеми с осигуряването на климатизирани помещения за почивка, когато става въпрос за работа на открито. 
 
От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) съобщиха, че днес се очакват опасни температури в 17 области на страната.
 
Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. 
 
 
Ще бъде много горещо с максимални температури 41°- 44°C. При екстремно високи температури на хората се препоръчва да пазят себе си и да помагат на уязвимите и чувствителни хора и да спазват съветите на властите. Може да се очакват повреди в инфраструктурата.
 
В останалите области от страната е в сила оранжев код за екстремно високи температури. В областите Видин, Софийска област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Бургас, Варна и Добрич ще бъде много горещо с максимални температури 38°-41°C. 
 
По морския бряг 32°-35°C. При тази степен на предупреждение високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.