Цените на голяма част от хранителните продукти на едро в края на месец май 2013 г. запазват нивата си от предходния месец.

Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ),
През месеца се наблюдава спад в цените на яйцата с 5,3% спрямо предходния месец. Цената на свинското месо се повишава леко с 3-4%.
 
Леко поскъпване са отбелязали млечните продукти. Стойността на едро на краве сиренето се е увеличила с 3 стотинки до 5,44 лв./кг, а тази на кашкавала тип „Витоша“ - с 1 стотинка до 10,46 лв./кг. С 1 ст. се е повишила и цената на краве масло пакет 125 г, а без промяна е останала тази на сиренето с растителни добавки.

Според данните на ДКСБТ цените на плодовете и зеленчуците следват типичните сезонни тенденции.

През месец май се предлагат големи количества  ранни картофи и цената им бележи спад с 5,2% спрямо април. Намалява цената при оранжерийните домати (с 20%), както и при оранжерийнитекрастависи – с 14%, зелената слата – с 19%.

В разгара на сезона, спада и цената на ягодите с 2,3%. По-значително поскъпване през месеца се наблюдава при ябълките– 19%,  а цената на репичките леко се покачва с около 2%.
В средата на миналия месец беше регистрирано значително поевтиняване на някои зеленчуци и сезонни плодове (ягоди, череши).
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!