България не довърши процеса на доказване на нарушенията по проектите по САПАРД. След това, на въпросите на Брюксел, ние отговорихме с много дълги списъци на фирми с предполагаеми нарушения. Това заяви Димитър Манов - консултант на проекти по САПАРД, в интервю пред Нова телевизия днес.
 
Той поясни, че е достатъчно дадена фирма да влезе в този списък дори с едно предполагаемо нарушение по един от договорите. По думите му, най-честите нарушения са свързани с фирмите-доставчици на контраоферти, когато те не са отговорили на запитване за потвърждаване на дадената преди 6-7 години оферта. Това е достатъчно такава фирма да бъде обявена за потенциален нарушител и тя да влезе в този списък, който после заминава за Брюксел, посочи експертът. Оттам-нататък се влиза в механизъм, без шанс тази фирма да се намеси в съдебния процес.
 
Димитър Манов обясни също, че в списъка на нарушители има и фирми, които са сред най-изрядните български комрании и са отговорили на всички изисквания на ЕС за месопреработвателния бранш. 85% от фирмите в този сектор отговарят на всички европейски изисквания, влизат в списъка на САПАРД за нарушения, като същевременно се изключва се възможността фирмата да се защити със свои аргументи. "Списъкът с фирмите-нарушители няма правен статут", каза още Димитър Манов.