"Исканията на животновъдите за субсидиите са справедливи, но в момента няма достатъчно ресурс". Това каза пред журналисти земеделският министър Димитър Греков, предаде репортер на Фермер.БГ.

Както вчера съобщихме, животновъдите са поискали спешна среща с премиера Пламен Орешарски, пред когото да поставят своите искания.  Греков съобщи, че лично се е ангажирал да съдейства за осъществяването на тази среща. Животновъдите искат да разговарят и с финансовия министър Петър Чобанов.

"Очакваме разбиране от страна на животновъдите. Техните искания са справедливи, но трябва да подчертая, че това са проблеми, натрупани от много години насам, а в момента възможностите са ограничени" , каза още проф. Димитър Греков. Той припомни, че МЗХ изплати близо 50% от средствата за говедовъдство, също и за овце и кози.


"Исканията на животновъдите са за плащане сега на 70% от субсидиите, но въпреки че признаваме исканията им за справедливи, възможностите ни са по-малки", подчерта проф. Греков.


Фермер.БГ припомня, че след среща на животновъдни организации с министър Греков вчера беше взето решение насроченият за вторник, 29 октомври, национален протест да се отложи. Причината е, че животновъдите настояват за среща с премиера Пламен Орешарски и в зависимост от хода на разговора ще решават допълнително ще протестират ли. На въпрос ще има ли такава среща, министър Греков отговори, че до късно снощи е водил разговори. "Оказа е, че програмата на премиера е пълна до края на седмицата, но ще се търсят варианти. Утре ще говоря и с министъра на финансите. Надявам се срещата да се проведе в рамкита на тази седмица", увери Греков.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!