Днес на седмичната среща на ръководството на ДФ „Земеделие” (ДФЗ) с директорите на дирекции присъства проф. д. ик. н Ангел Димов, един от създателите на проекта на първия Закон за закрила на българските земеделски производители, с който е основан Държавен фонд „Земеделие” – РА.

 

Проф. д.ик. н. Димов внася законопроекта в Народното събрание на 9 март 1995 год. Поводът за посещението му в ДФЗ беше наближаването на 20-годишнината от приемането на закона през юни 1995год. и началото на работата на институцията през 1998 год. Димов разказа за обстоятелствата и икономическата ситуация около изготвянето на закона.

 

Той е предвиждал „30 на сто от кредитите, които ще се дават на земеделските производители, да бъдат използвани като инвестиции за основни средства за производство, за обновяване на техниката, за сгради и т.н.” Професорът отбеляза радостта си, че близо 20 години по-късно идеите му не са забравени, а са развити и поставени в основите на редица схеми и мерки, администрирани днес от ДФЗ. За пример Димов посочи новите кредитни схеми, прилагани от ДФЗ.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!