Свиневъди и птицевъди ще получат допълнителни субсидии за хуманно отношение към свине и птици. Сумата ще е общо 5 млн. лева, реши Управителният съвет на Държавен фонд  „Земеделие”. 
 
Земеделските производители ще могат да кандидатстват по двете схеми - „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птици” за 2014 г. и „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине” за 2014 г.
[news]
Финансовият ресурс за всяка една от тях е в размер до 2.5 млн. лв. Кандидатите следва да подадат заявление за доплащане за брой птици и свине не по-голям от този, за който вече са получили подпомагане при втория транш. 
 
Документи ще се подават в областните дирекции на Фонда от 20 октомври до 7 ноември 2014 година. Сключването на анексите и изплащането на помощта е до 28 ноември 2014 година. С настоящия финансов ресурс ще се изпълни предвиденият ангажимент за подпомагане на стопаните за 2014 г. , в размер на общо 50 млн. лева. 
 
От ДФЗ припомнят, че свиневъдите и птицевъдите получиха субсидии за хуманно отношение към животните на два транша. Първият, на стойност 40 млн. лева, беше изплатен през май – по 20 млн. лева за направление. Останалата част от подпомагането, в размер на общо 5 млн. лева, беше преведена по банковите сметки на кандидатите в края на август 2014 година. 
 
Помощта се предоставя на земеделски производители, поели 5-годишен ангажимент за хуманно отношение към свине или птици. До момента подпомагане са получили 374 животновъди, от които 93 свиневъди и 281 птицевъди. 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!