ДФЗ ще гласува отпускане на 4,6 млн. лв. помощ за пропадналите на 100% площи от суша, измръзване, градушка и други климатични събития. Това ще се случи следващата седмица, обяви земеделският министър Десислава Танева на среща с производители в Сливен.

Обявяването на бедствено положение иска асоциация

Държавната помощ ще бъде по схемата „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“. По думите на министъра всички протоколи вече са обработени.

Напълно пропадналите площи са 143 хил. дка, а тези под 100% са 1,193 млн. дка. 

Темата за компенсиране на стопаните със 100% пропаднали площи беше повдигнат наскоро и от Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз. Пред Агри.БГ тя заяви, че „стопаните със 100% пропаднали площи не можеха да се възползват от de minimis, тъй като не са се отбелязали за обвързано подпомагане 2020 и не излизат автоматично в системата“. 

Очакванията на Съюза са да бъдат разплатени по-голямата част от сумите по de minimis на производителите, при които проверките са извършени успешно и нямат казуси, а след това да бъде отворен и втори прием по държавната помощ с остатъчния бюджет.