Държавен фонд „Земеделие” направи поредната си PR кампания в петък в Летница, като демонстрира очертаване на земеделските площи с GPS навигация. Специално за демонстрацията от Фонда бяха поканили десетки журналисти, които да отразят събитието. Организаторите се бяха погрижили и за обилната почерпка на репортерите.

Това, което направи впечатление обаче след края на демонстрацията, беше отразяването на събитието в медиите – малка част от тях разказаха на своите зрители и читатели какво реално бе представено по време на демонстрацията. Повечето издания копираха прессъобщението на Държавен фонд „Земеделие” за това, че до момента са подадени 55 000 заявления по Кампанията за директни плащания 2010.

Много от водещите електронни и печатни медии дори не отразиха събитието в своите емисии и издания, а информацията, която можеха да получат фермерите за възможностите за измерване с GPS, щеше да им бъде изключително полезна.

За пореден път изпъкна и некомпетентността на част от българските медии по отношение на агросектора, след като месец и половина след старта на кампанията се чуха журналистически въпроси като: „Какво представлява системата ИСАК?” и „От кога работи тя в България?”...

Не беше кой знае колко и информацията, която шефката на ДФ „Земеделие” Калина Илиева сподели пред присъстващите на демонстрацията – а именно, че в общинските служби по земеделие вече са подадени въпросните 55 000 заявления за подпомагане и че от общо 35 млн. декара допустими за подпомагане за България са заявени 22 млн. декара.

По-изчерпателен беше зам.-директорът на ДФЗ Мюххетин Караоглан, който съобщи, че за очертаването на площите ДФ "Земеделие" е предоставил 50 GPS-устройства на служители в земеделските служби като услугата е безплатна. Караоглан уточни, че тази техника за очертаване на земеделските парцели дава отклонение до 1 м при допустимост 3 м от реалната граница на парцела.  Както е известно, в случай, че бъдат очертани граници на обработваната земя над 3 м, земеделският производител ще бъде санкциониран за наддеклариране на площите.

Както Фермер.БГ многократно писа застъпването на площи е един от най-честите проблеми при заявленията за подпомагане, което води и до глоби за земеделските производители. В този смисъл очертаването с GPS e добра възможност за подаване на точни данни относно обработваните парцели. За 15 минути пред ръководители на ДФЗ и журналистите зърнопроизводителят Димитър Мачуганов очерта блок от 480 декара с GPS Trimble, веднага след това техническият инспекторат на фонда направи проверка и засече само 100 кв. м. разлика, което е далеч под допустимото.

Ефектът от работат с GPS-a e безспорен. Въпросът, който изниква обаче е: Не трябваше ли възможността за очертаване с GPS да започне със старта на самата Кампания от началото на март, а не по средата и? И не беше ли тогава времето, Фонд „Земеделие” да представи да си направи PR кампанията...?