Ръководството на Държавен фонд "Земеделие" ще поиска от Министерския съвет да назначи 170 нещатни служители. Те ще трябва да се занимават само с одобряването на проекти по Програмата за развитие на селските райони, съобщи изпълнителният директор на фонда Калина Илиева на заседание на парламентарната комисия по земеделие.

За двете години от действието на програмата във фонда са постъпили 10 хил. проекта. Тъй като обаче не достига административен капацитет, до момента едва 2300 са със сключени договори, от което страдат самите бенефициенти. Останалите фермери все още нямат яснота какво се случва с проектите им и изплащат кредитите с високите лихви на банките. Загубите, които ще претърпят подадените, но неразгледани до нова година проекти, ще са между 5 и 10% от европейското финансиране, тъй като след 1 януари 2010 г. според разпоредбите на ЕС процентът на съфинансиране на проектите се намалява.

Българската страна е поискала от Брюксел на допълнителните нещатни служители да се плаща със средствата за техническа помощ, предвидени за административното обслужване на Програмата за селските райони.

Надеждите на фермерите сега са за реални резултати, за да получат пълно финансиране по проектите, които са подали. Дано обаче евентуалното назначаване на кадри за обработката на проекти не се окаже нож с две остриета – т.е. да се назначат поставени лица, обслужващи нечии интереси, да им се плати от парите за техническа помощ, а в същото време те да не успеят в срок да обработят проектите и на загуба отново да са селскостопанските производители.

снимка: Село.БГ