По инициатива на вицепремиера Илияна Цанова на 2 септември, вторник, от 9,30 ч. в Министерски съвет ще се проведе кръгла маса, посветена на финансовите рискове при управление на европейските средства, включително и по Програмата аза развитие на селските райони (ПРСР 2007-2013).

 

Събитието ще събере на едно място представители на всички заинтересовани страни, като целта е да се възстанови диалогът между тях при изпълнението на проекти, финансирани от европейските фондове.

 

В рамките на форума ще бъдат обсъдени състоянието на системите за управление и контрол, основните констатации от изготвен анализ на консултантската компания KPMG, относно финансовите корекции и мерките за намаляването им през следващия период, както и механизмите за оптимизиране на контрола и предотвратяване на сериозни грешки в бъдеще.

 

Поканени за участие са представители на управляващите органи на оперативните програми и на структурите с контролни функции при управлението на публични средства и прилагането Закона за обществените поръчки – Държавен фонд „Земеделие”, дирекция „Национален фонд“, ИА ОСЕС, АДФИ, Сметната палата, Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за обществени поръчки, Висшият административен съд, Прокуратурата, АФКОС, Икономическа полиция, ДАНС.

 

В дискусиите ще се включат и бенефициентите на европейски средства – представителите на общини, ръководството на НСОРБ, работодателските и стопански организации, както и структури на централната администрация.

 

Фермер.БГ припомня, че на пресконференция в четвъртък вицепремиерът Илияна Цанова обяви, че рискът от загуба на средства по ПРСР 2007-2013 г. е в размер на 78,3 млн. евро.

 

Сред причините, които бяха изтъкнати на пресконференцията, са забавянето в обработката и договарянето на голям брой проекти по различните мерки от ПРСР, необработени преписки в ДФ „Земеделие” по обществени поръчки, забавено провеждане на процедури за изборна изпълнител по реда на ЗОП от бенефициенти – общини и публично-правни организации.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!