Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) не е установил данни за корупция по случай, за който Агри.БГ сезира ведомството преди една година, свързан с източване на субсидии чрез раздробяване на стопанства, мрежа от фирми и фалшиви земеделски производители в Свиленградско.

СИГНАЛИЗИРАЙ НА АГРИ.БГ

През ноември 2022 г. земеделският производител Димитър Даракчиев сподели, че е сигнализирал няколко институции, сред които и ДФЗ, за софийски бизнесмен, който използва практики за източване на субсидии, създавайки редица фирми. Според разказа му преди четири години в селото му дошъл въпросният бизнесмен и започнал масово да изкупува земите на хората. Искал и неговото стопанство, но не се споразумели. 

Той се превърна в нещо като местен феодал - който му пречи, го спукват от проверки, местните сме абсолютно малтретирани”, заяви животновъдът. Тогава от ДФЗ потвърдиха, че имат сигнал за това.

В него се казва, че въпросното лице е създател на множество земеделски производители – юридически и физечески лица „с цел изкуствено да създаде условия за получаване на евросубсидии". Стопанствата са раздробени предимно на около 300 дка, за да се ползва Схемата за преразпределително плащане (СПП), НР1 (необлагодетелствани район) и други схеми, кoито се отпускат до определени декари.

В продължение на година нямаше повече информация по случая, но след като името на Даракчиев беше свързано с друг сигнал, за който Агри.БГ писа, в който се твърди за корумпирани държавни служители, от Фонда изпратиха свършеното дотук и по разследването за фирмите на софийския бизнесмен. Ето отговорът на институцията:

"В ДФЗ – РА е постъпил сигнал от г-н Димитър Даракчиев, в който се изказват съмнения, че конкретно лице инициира учредяването на множество фирми на земеделски производители (юридически и физически лица). Целта е изкуствено да се създадат условия за получаване на субсидии от ДФЗ – РА. 

Установените в хода на проверката факти и обстоятелства не дават възможност да се направи обоснован извод, че в конкретния случай стопанствата на посочените в сигнала физически и юридически лица, са изкуствено разделени с цел облагодетелстване по схеми и мерки за подпомагане и получаване на възможно най-висок размер на безвъзмездно финансиране.

В резултат на извършените административни проверки, в т.ч. и проверки на място, не са установени данни, даващи основание за изготвяне на сигнал до компетентен орган с цел продължаването на проверката с процесуални средства по отношение на посочените в сигнала физически и юридически лица."

От Фонда информират още, че за резултатите от проверката, извършена в ДФЗ са уведомени Областна дирекция на МВР – Хасково и Окръжна прокуратура – Хасково. С постановление е отказано образуване на досъдебно производство и преписката е прекратена. 

„В ДФ „Земеделие“ е получено писмо от дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ (АФКОС) – МВР с приложен идентичен сигнал от Димитър Даракчиев, подаден до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

От ОЛАФ е взето решение случаят да бъде прекратен и да се изпрати на българските компетентни органи за предприемане на необходимите действия в съответствие с националните разпоредби. В тази връзка резултатите от проверката, извършена в ДФ „Земеделие“, са предоставени на АФКОС – МВР”, се казва още в отговора на ДФЗ.