Министър Десислава Танева обяви днес, че е против увеличаването на минималния осигурителен доход на земеделските производители. Според нея, предвиденото в бюджета за 2015 г двойно увеличение на осигуровките ще засегне най-дребните фермери, без реален ефект за приходите в хазната.

 

Осигурителният доход на земеделците да скочи от 240 на 420 лева поиска финансовото министерство. Според земеделският министър, това искане е спорно и подлежи на преразглеждане.

 

"Време е между първо и второ четене отново да дебатираме този въпрос. Имам уверенията, че ще проведем такъв дебат. Ще се регистрират значителен брой бенефициенти на субсидии като земеделски производители, което безспорно ще доведе до заплащането на осигуровки само че на доход 240 лева, но въпреки това ще има приход в бюджета повече, отколкото е бил в миналата година.", категорична е министър Танева.

 

Според Танева, изискването за активния фермер ще доведе до изсветляване на сектора. По данни на синдикатите, в момента делът на сивия бизнес в земеделието е 42 %.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!