Премирът Бойко Борисов, заедно с делегация от шестима министри е на официално посещение в Китай, където участва в Четвъртата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа.
 
В състава на правителствената делегация участва министърът на земеделието и храните Десислава Танева. По време на инвестиционния форум „Инвестирай в България. Разшири се в Европа”, организиран в Шанхай от Българската агенция за инвестиции Танева съобщи, че търговията със земеделски и хранителни стоки между България и Китай през последните години все повече се разширява. За последните три години тя е нараснала два пъти.
 
Десислава Танева даде за пример износът на царевица, който е нараснал 50 пъти, а износът на качествени вина - два пъти. Министърът на земеделието запозна китайския бизнес с развитието на сектор Земеделие. 
 
,,Страната ни е на първо място по производство и качество на розово и лавандулово масло”, посочи Танева. Тя допълни още, че биологичното ни производство за последните 5 години нараства до 5 пъти. Площта със селскостопанско предназначение през 2014 г. е половината от цялата територия на страната. 
 
Десислава Танева отбеляза, че страната ни е с трайна тенденция за износ на слънчогледово масло, както и е сред водещите в износа на пшеница и царевица в рамките на ЕС. България е земеделска страна с дългогодишни традиции. Инвестициите в земеделието постоянно нарастват след присъединяването ни в Европейския съюз. Предвидени са средства, както за директна подкрепа, така и за инвестиции в селското стопанство. Българските земеделски производители ще разчитат на 6 млрд. евро ресурс. 
 
„Работим чрез няколко програми за различни сектори. До 2020 г. за всички предприемачи в земеделието ще бъдат на разположение 3,1 млрд. евро по няколко програми. Основната цел на инвестициите е модернизиране на стопанствата“, каза още Танева.
 
Друга причина за инвестиране в българското земеделие е сътрудничеството на България с Китай. „Мога да кажа само положителни неща и безспорно да благодаря, както на китайските инвеститори, така и на китайската държава за прекрасното партньорство, което имаме“, допълни още тя. 
 
„Искам да изкажа и благодарността си за подкрепата, която получихме при създаването на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ“, посочи още Десислава  Танева. Тя заяви по време на форума, че България има дългогодишни традиции и сериозни постижения в областта на аграрната наука, които могат да бъдат използвани за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в научната област и технологиите.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!