Към настоящия момент в институтите на Селскостопанската академия (ССА) се обучават 86 докторанта, като през годината са отчислени с право на защита 17 докторанта, а 12 са защитили дисертационните си трудове и им е присъдена образователната и научна степен „доктор“. Това съобщиха за Фермер.БГ от Селскостопанската академия.

Магистърска програма в Тракийския университет - хит сред агроспециалистите

Общо броят на хората с ОНС „доктор“ в кадровия научен състав на академията са 404, НС-доктор на науките – 18, асистенти – 140, главни асистенти – 108, доценти – 208, професори – 81.

От основаването си досега Селскостопанската академия функционира в рамките на държавната аграрна политика в съответствие с общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз. Целта й е да бъде фактор за модернизирането на производството у нас. 

Понастоящем учените от ССА участват активно в провеждането на разнообразни форми за повишаване квалификацията на селскостопанските специалисти и фермери от земеделските кооперации по производството на базови семена и племенни породи животни, проектиране на частни ферми, разработване на технологии и др. В тази връзка са проведени над 74 броя краткосрочни курсове.

Академията предлага десетки докторски програми, насочени към повишаване на научната квалификацията на агроспециалистите.

В момента в ход са 5 докторски програми -  „Икономика и управление (земеделие)“ и „Организация и управление (земеделие)“ в Института по аграрна икономика, София, и „Развъждане на селскостопанските животни, биология и биотехника на размножаването“, „Говедовъдство и биволовъдство“ и „Овцевъдство и козевъдство“ в Земеделския институт, Стара Загора.

Земеделски институт Шумен
предлага обучаващите се  докторски програми в професионално направление „Животновъдство“: „Свиневъдство“, „Говедовъдство и биволовъдство“, „Овцевъдство и козевъдство“ и „Развъждане на селскостопанските животни, биология и биотехника на размножаването“, а в направление „Растениевъдство“: „Селекция и семепроизводство на културните растения“.

Агробиоинститутът в София предлага „Генетика“ и „Растителна защита“.

Институтът по полски култури, Чирпан, предлага една докторска програма в направление „Растениевъдство“ – „Селекция и семепроизводство на културните растения“.

Институтът по зеленчукови култури в Пловдив– три докторски програми в направление „Растениевъдство“ и „Растителна защита“ – „Селекция и семепроизводство на културните растения“, „Зеленчукопроизводство“ и „Растителна защита“.

Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията, София, предлага 8 докторски програми – „Общо земеделие“, „Почвознание“, „Агрохимия“, „Мелиорации (вкл.почвена ерозия и борбата с нея)“, „Хидромелиоративно строителство“, „Механизация и електрификация на животновъдството“, „Механизация и електрификация на растениевъдството“ и „Растителна защита“.

Институтът по царевицата в Кнежа предлага докторска програма „Селекция и семепроизводство на културните растения“ в направление „Растениевъдство“.

Институтът по земеделие в Кюстендил може да заинтригува желаещите да се развиват както в областта на „Растениевъдството“, така и тези, които проявяват интереси към направление „Растителна защита“. Институтът предлага три докторски програми – „Селекция и семепроизводство на културните растения“, „Овощарство“ и „Растителна защита (вкл. фитопатология, вирусология, хербология и др.)“.

Институт по овощарство в Пловдив предлага докторски програми „Овощарство“, „Растителна защита (вкл. фитопатология, вирусология, хербология и др.)“ и „Селекция и семепроизводство на културните растения“.

Три докторски програми предлага и Институтът по фуражните култури в Плевен – „Селекция и семепроизводство на културните растения“, „Растениевъдство“ и „Хранене на селскостопанските животни и технология на фуражите“.

Четири докторски програми в направление „Хранителни технологии“ предлага Институтът по криобиология и хранителни технологии, София, - „Технология на биологично активните вещества (вкл. ензими, хормони, белтъчини)“, „Технология на месните и рибните продукти“, „Технология на алкохолните и безалкохолните напитки“ и „Технология на преработката и съхранението на зърното, зърнените продукти и на смесите“.

Добруджанският земеделски институт, Генерал Тошево, предлага 3 докторски програми – „Общо земеделие“, „Селекция и семепроизводство на културните растения“ и „Растителна защита“.

По една докторска програма предлагат в Института по растителни генетични ресурси, Садово, Института за изследване и развитие на храните, Пловдив, Института по декоративни растения, София, и Института по земеделие, Карнобат, съответно: „Селекция и семепроизводство на културните растения“, „Технология на плодовите и зеленчуковите консерви“, „Декоративни растения“ и „Селекция и семепроизводство на културните растения“.

С три докторски програми привлича вниманието Институтът по планинско животновъдство и земеделие в Троян – „Овощарство“, „Фуражно производство, ливадарство“ и „Овцевъдство и козевъдство“.

Институтът по животновъдни науки, Костинброд, предлага на агроспециалистите 7 докторски програми по направление „Животновъдство“ – „Физиология на животните и човека“, „Развъждане на селскостопанските животни, биология и биотехника на размножаването“, „Хранене на селскостопанските животни и технология на фуражите“, „Говедовъдство и биволовъдство“, „Овцевъдство и козевъдство“, „Екология на селскостопанските животни“ и „Специални отрасли (пчели)“.

Институтът по тютюна и тютюневите изделия в Марково предлага една докторска програма – „Технология на тютюна и тютюневите изделия“.