Демоплатформата “Дунавска Соя” се проведе за трета поредна година в полетата  на ЕТ “ ПРИС  - Борислав Горанов” край село Гостиля, община Кнежа. 
 
Организатори на ежегодното събитие бяха ЕТ „ПРИС-Борислав Горанов“, Институтът за агростратегии и иновации и Асоциация „Дунавска соя“. Те представиха пред фермери от региона 29 сорта соя, смятани за най-подходящи за отглеждане на територията на Северна България, като 13 от тях се отглеждат за първи път в рамките на страната. 
 
 
Соята се налага като предпочитана култура сред българските земеделци, поради факта, че е изключително благоприятна върху почвата и може да се използва като междинна култура. Идеята на демо полетата бе да покаже развитието на културата в по-ранна фаза и как се повлиява от климатичните особености на климата в България. 
 
На отделените тестови полета имаше възможност фермерите да разгледат резултатите от различните семена и различното третиране с торове – кое как се е повлияло и да се посъветват с експерти от бранша.
 
 
Доц. д-р Божин Божинов, член на управителния съвет на Института за агростратегии и иновации сподели пред камерата на Фермер.БГ каква е целта и значението на събитието.
 
"Соята е една традиционна за страната култура и тя има своето място. Тя беше изчезнала от нашата страна поради комплекс от причини, но това, че дълго отсъстваше от пазара като реални производствени мащаби отучи земеделските производители от технологичните елементи необходими за успешното справяне с този тип производство. Идеята на днешната среща е първо да върне интереса конкретно към тази култура и второ даде онзи отговор, който за сега липсва - дали и защо точно тази култура би им била онази бобова култура към която те биха се насочили."
 
 
Драгош Дима, председател на асоциация Дунавска соя и главен директор за България, Румъния и Република Молдова, обясни каква според него е идеята на демоплатформата.
 
"Аз съм един от основателите на проекта и съм щастлив да бъда в България – страна, която показва своя потенциал за отглеждане и развитие на соята. Идеята на демоплатформата бе да представи визуално пред фермерите технологичния процес при отглеждането на соята и по този начин да ги информира за този технологичен аспекти при културата. България започва да показва това, че може да бъде един от потенциално големите производители на соя. За миналата година ние индикирахме близо 30 хиляди хектара площ, засяти с културата. Другото приложение на срещата бе обсъждането на пазарите на соята и това как да свържем българските фермери с европейските пазари. Моята асоциация се опитва да създаде проект във всяка страна, като разбира се, не изключваме и кооперирането на отделните страните. Соята е на едно и също ниво във всички страни, но само някои от тях имат потенциала да я развиват. Културата може да се използва в борбата с климата, тъй като тя е азотфиксираща култура, фермерите не бива да забравят за много ѝ приложения."
 
 
Домакините ЕТ “ ПРИС – Борислав Горанов” организираха обяд, по време, на който водещи фирми в аграрния сектор в България имаха възможността да представят презентации със своите продукти, които са приложими при отглеждането на соя. Сред тях бяха фирма Екофол, която показа как се повлияват соевите растения от течните торове и съответно правилното им приложение в различните фази на растеж.
 
 
 
Тайтън Машинъри България постави акцент върху новите зърнокомбайни Case IH Axial Flow 140 & 240, както и решенията за жътва на азотфиксиращи култури Case IH и AWS Air Wind System – система за въздух, която защитава шушулките, не уврежда зърната и гарантира минимални загуби.
 
 
Драгош Дима коментира пред Фермер.БГ какви са възможностите пред България за създаване на собствен пазар и има ли потенциал органичната соя у нас:
 
"Европейският пазар със сигурност е добър, но България може да създаде свой собствен пазар, що се отнася до хранителната промишленост. България трябва да се свърже с пазара на Запад. Органичната соя е културата на бъдещето, тъй като пазарът за нея е почти двоен, спрямо конвенционалния. Също така средата за отглеждане е благоприятна. До момента имаме две демо платформи – в Сърбия и в Южна Румъния, като последните години планираме да създадем подобна и в България. Целта на тази демо платформа е да покаже как би се развила органичната соя на територията на страната."