Иноватори от Централна, Източна и Южна Европа, които имат оригинална бизнес идея, но не знаят откъде да започнат нейното реализиране, имат възможност не само да почерпят опит от специалисти в областта на земеделието и храните, но и да бъдат подпомогнати с до 10 хил. евро.

От полето до трапезата: Как може да се случи у нас?

Единственото, което трябва да направят, е да изтеглят заявление за участие от ТУК и до 15 март да го изпратят до организаторите на четвъртото издание на европейската програма EIT Jumpstarter 2020. 

В предишните издания над 90 екипа от 13 страни вече бяха обучени, наставлявани и подкрепяни в развитието на своите впечатляващи идеи. Сред тях бе и Мигел Серкера, носител на първа награда в категория „Земеделие и храни“.

„С EIT Jumpstarter създадохме толкова много полезни контакти, а менторството, което ни беше предоставено през всичките тези месеци, е наистина безценно. И разбира се, наградата, която ще ни помогне да продължим напред и нагоре!”, сподели иноваторът.

Участниците в EIT Jumpstarter 2020 ще научат как да стартират изграждането на своя бизнес, включително как да създадат екип, бизнес процес и организационна структура. Основният акцент е върху количественото изграждане на бизнес модел.

Опитни обучители и треньори ще са на разположение на желаещите да намерят най-подходящия бизнес модел за своята идея. За финал те ще са наясно как се прави анализ на конкуренцията, стратегия за излизане на пазара и карта за стъпките към реализация.

Тези понятия може да звучат абстрактно, но всъщност те са практически приложими и полезни за всички иноватори, уверяват от Института за агростратегии и иновации, който представлява в България EIT Food – Инициативата на Европейският институт за иновации и технологии в направление „Земеделие и храни“.

Програмата търси иноватори не само в областта на земеделието и храните, но и в здравеопазване, енергетика, суровини, промишленост и градска мобилност. Отворена е за студенти, докторанти, научни работници и предприемачи.