От производителя директно до потребителя – така определя участието си във фермерския пазар в Добрич Енчо Панчев, земеделски стопанин от село Свобода.

Гласувайте: Доволни ли сте от Индикативния график за директните плащания до края на 2022 г.?

Фермерът се включва в изложението за чисти храни за първи път със своята продукция от ябълки сорт „Флорина“, натурален сок от ябълки и дюли и фасул. Идеята му е свежите плодове да се реализират бързо, без да минават през складове и търговски вериги. 

Ябълките са отгледани в землището на село Свобода. Там земеделският стопанин започва своята дейност с 50 дка преди 10 години, когато създава овощна градина. Той споделя, че се е насочил към отглеждането на плодни дръвчета, тъй като през 2012 г. в Добричка област липсват млади овощни насаждения, а повечето налични са останали от бившите ТКЗС-та. Днес производството в градината включва сливи, ябълки, круши, грозде и сезонните боб, тикви и картофи. 

Енчо Панчев: Най-трудното при трайните насаждения е да намериш качествен посадъчен материал. Работната ръка също е проблем за земеделското стопанство, тъй като е много трудно да се намерят хора, на които да разчиташ. 

Производителят ще продължи да предлага даровете на есенната си градина и през следващите фермерски изложения, които се провеждат всеки четвъртък в Етнографския комплекс „Стария Добрич“. 

През септември 2017 г. там стартира първото издание на фермерския пазар. Така беше възстановен традиционният добруджански „четвъртък пазар“ в сърцето на Добрич, на който производители и занаятчии от околните села са представяли своята продукция.