В следващите години се очаква тенденцията за висок дял на вносните домати, пипер и краставици в консумацията на домакинствата да продължи. Но спадът в броя на населението, което за 2020 г. е 6,5 млн. души и за последните 2 години се топи с по-голям процент заради Ковид-19, ще задържа общите внесени обеми” Това гласи прогнозата на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Решено: Дейността на БАБХ на границата е от национална сигурност

Според анализаторите, въпреки че през първите шест месеца на годината вносните зеленчуци са били по-малко от същия период на 2021 г., импортът пак ще отчете високи стойности на годишна база заради намаленото вътрешно предлагане и относителното запазване на консумацията.

САРА: Очаква се годишният внос на домати да се покачи до 105 хил. тона, като за първите 6 месеца са внесени 52,7 хил. тона.

Вносът на пипер се прогнозира да бъде по-малък от първоначално предвидените количества заради добрата реколта този сезон. За първото полугодие на 2022 г. у нас са внесени 14,6 хил. тона от зеленчука. Оценките за вноса на краставици през 2022 година са за 38 хил. тона, като за полугодието са внесени 17,8 хил.тона.

Като цяло от Центъра отчитат повишаване на средните добиви  в страната от открити площи със зеленчуци този сезон. При доматите се посочват стойности от 26 тона/дка, а при краставиците – 17,8 тона/дка. Най-малък е ръстът при пипера на годишна база, като средните добиви от него достигат 20 тона/ха.

Експертите публикуваха и прогнозни изкупни цени на основните зеленчуци през настоящия месец. Вижте ги в таблицата.