Пасищата да са само за животновъди, настояват от Консултативния съвет по животновъдство. Дарина Шишкова, председател на животновъдно сдружение „Старият Балкан“ - Карлово, заяви за Фермер.БГ , че в края на миналата година е била проведена среща на Консултативния съвет по животновъдство с ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), на която са били поставени актуалните проблеми.

 

Сроковете за проверка и подаване на възражения за допустимия слой за подпомагане изтекоха и сега чакаме да бъде назначена комисия, която да започне да разглежда жалбите. При много голяма част от животновъдите площите, които са заявили за кампания 2013, вече не са в слоя, тоест те не само че не са получили плащане, а имат наложени санкции.

 

"Проблем имаме и с плащанията по мярка „Агроекология“. Имаме много сигнали от наши членове за отрязване на средства и колегите настояват да бъде назначена комисия, която да разгледа евентуални жалби по този казус“, заяви Шишкова. По думите й, ръководството на ДФЗ е поело ангажимент да работи и през новата година съвместно с Консултативния съвет.

 

Животновъдите са настояли на всеки два месеца в МЗХ да се провежда съвет, на който да присъства и ръководството на ДФЗ, за да обсъждат подадените от всички региони на страната казуси в сектор животновъдството. Един от важните въпроси, които трябва да получи решение е оземляването на животновъдите.

 

Шишкова е категорична, че порочната практика хора, които нямат животни, да получават пасища, трябва да бъде прекратена. „Удовлетворени сме от намерението пасища да бъдат предоставяни само на реални животновъди. Работим по този казус и до датата на обявяване на прием на документи за пасища за кампания 2014 се надяваме вече да има официално решение по казуса.

 

И ние, животновъдите, да си получим пасищата, защото те са ни необходими. Ако искаме да имаме животновъдство в България, трябва да се борим за тяхното оцеляване“, категорична е Дарина Шишкова.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!