Светлозара Иванова се занимава с животновъдство от 2 години. Заедно със своето семейство, тя се грижи за 20 крави, близо до землището на село Горско Сливово, Ловешко. 
 
 
Накъде върви, според Вас, българското селско стопанство? Кои са основните проблеми, пред които е изправено?
Аз отскоро съм в сектор „Животновъдство“, но вече виждам основните проблеми – субсидиите са един от тях. Смятам, че те до голяма степен изкривяват сектора и влияят по-скоро отрицателно, отколкото положително на отрасъла. За съжаление, не виждам това да се промени и през следващите години. Според мен това е грешната посока. Един бизнес трябва да е устойчив. Ние започнахме с 5 крави, сега са 20. В началото имахме проблеми с пасищата, сега пак имаме. Тогава имахме проблеми с реализацията, сега пак имаме. Цената беше ниска, сега пак е надолу. Искаме да се развиваме в това направление, но не заради субсидиите. Искаме устойчив бизнес, който да не зависи от тези помощи, но ще видим докъде ще го докараме.
 
Защо избрахте кариерното Ви развитие да бъде именно в този сектор?
Избрах го заради любовта на цялото ми семейство към животните. Отдавна го обмисляхме, но най-накрая се решихме да го направим. Съкратиха мъжът ми от работа и решихме да сменим професионалното направление с животновъдство. 
 
Кои са най-ценните уроци, които научихте от практиката?
Трябва много да четеш, защото винаги излиза нещо ново и ако не знаеш или не разбираш – край. Освен това, аз се стремя и да разбирам животните. Тъй като нямам професионално образование в тази насока, а искам да мога да се грижа добре за тях. Четене, много четене е нужно.
 
Кое е най-голямото предизвикателство в работата Ви?
Реализацията на продукцията. Цената е много ниска, няма планиране, няма сигурност – не знаеш утре какво ще стане. Това е най-трудното нещо. Искаме да се развиваме, но често не ни дават възможност.
 
Откъде се информирате за случващото се в сектора?
От различни места, най-често от интернет.
 
Черпите ли информация и идеи от чуждестранни източници?
Не, не съм.
 
Посещавате ли агросъбития? Кои?
Отскоро сме в сектора, както казах. Преди не сме се интересували надълбоко от земеделието. Досега не съм посещавала такова събитие.
 
Какво мислите за аграрното образование у нас? Имат ли кадрите успешна реализация?
Аз нямам образование в сектора. Но виждам по младите хора, че не им се занимава с каквото и да е. Цялата образователна система куца, сигурно и в земеделието е така.
 
Как се прави успешен агробизнес в България?
С много пот и труд.