Мулчиран касис във Врачанския Балкан, продукти по местни рецепти и без консерванти. Това е продукцията на Силвия Иванова от село Челопек. 46-годишната фермерка успешно съчетава работата си като икономист, ежедневното пътуване, грижите за семейството и за чудната градина, с една дума – супержена, произвеждаща суперхрана. Сили има, защото вярва, че прави нещо добро, качествено, уникално и полезно за хората. Как един икономист решава да се захване със земеделие и защо точно с касис, разказва пред Агри.БГ Силвия Иванова.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Имате съвсем различно образование и работа. Земеделието като допълнение ли се появи във Вашия живот и защо?

То съпътства живота ми под една или друга форма. Моето семейство винаги се е занимавало със земеделие, майка ми дълги години беше главен агроном в АПК - село Хайредин. От години отглеждахме за нуждите на семейството касис, както и много други култури. Но освен ген земеделието е наслада и вдъхновение за мен. През 2019 г. със съпруга ми купихме къща в село Челопек, защото е по-близко до Враца, а и ни очарова с красотата на Балкана и чистия въздух. Инвестирахме в закупуването на парцел от 4,5 декара и решихме да засадим касис. С кредит взехме тракторче и необходимия инвентар за обработка на насажденията. 

Защо избрахте да отглеждате касис и какво произвеждате от него? 

Касисът е суперхрана, призната от векове. Той има и лечебни свойства, като освен плодовете листата му също се използват за различни чайове и отвари. В малките ароматни плодчета се съдържат антоцианини, витамин Р, в много големи количества витамин С, които са антиоксиданти и преборват свободните радикали. Касисът е идеален за профилактика при атеросклероза, превенция при инфаркт и инсулт, за укрепване на нервната система, репродукцията и имунитета. Това е едно чудно растение, от което могат да се направят много полезни за здравето ни продукти.

Ние произвеждаме сиропи, ликьор, а от тази година - оцет и вино от касис по автентични рецепти от нашия край, без консерванти, оцветители, Е-та и други добавки, така, както са ги приготвяли бабите и пра бабите ни. По този начин се съхраняват всички полезни свойства и витамини. 

Как съчетавате другите си ангажименти със земеделската работа и каква е Вашата роля в производството?

Във всеки свободен момент съм в градината. Много рано сутрин тръгвам за работа, а като се прибера късния следобед, близките ми ме чакат с колата и отиваме при касиса. В производството е ангажирано цялото ни семейство. Ние с децата се занимаваме с окопаване между редовете, резитба, бране, а съпругът ми с обработката на земята с трактора. От миналата година междуредията се обработват с мулчер, което щади почвата, обогатява я с хранителните вещества от раздробената трева и запазва влагата. 

Работим с хъс и мерак, защото продуктите ни са харесвани от все повече хора. Това ни стимулира и ни дава надежда, че колкото и да е трудно, когато човек прави нещо с желание, успява да сбъдне мечтите си.

Искате ли да предадете на следващите поколения земеделския бизнес? 

Децата участват с голямо желание в земеделските дейности. С много старание берат, а миналата есен участваха и в резитбата. Дъщеря ми, Биляна, направи фейсбук страница "Даровете на Балкана" и лого, а Милен обича да снима касисовите плодчета и с нетърпение очаква да достигне пълнолетие, за да подкара трактора. И двамата учат в сферата на IT технологиите и сега изработват сайт. Под една или друга форма те участват в семейния бизнес, приобщени са и вярвам, че ще продължи да е така.

А кои са най-хубавите моменти, тези които Ви вдъхновяват?

Когато отидем с децата и съпруга ми в градината, имам чувството, че се прераждам. Чистият въздух, красивият Врачански Балкан, пеещите птички, дъхавите билки, подредените като войници касисови храстчета - това е нещо, което човек може да усети само с душата си, не може да бъде описано с думи. Няма умора, стрес или тревоги - душата се слива с природата.

Дотук всичко звучи прекрасно, но какви са трудностите в производството Ви?

Предизвикателствата в производството са много. Едни от най-съществените са климатичните промени - сушата през лятото. Трудностите са: липсата на пазари и оборотни средства, както и сложното кандидатстване по програми за финансиране. Това ни принуди да инвестираме в още един парцел, който обаче към настоящия момент не се обработва. 

От друга страна, пазарът е залят с некачествена продукция, затова е много трудно да се спечели доверието на хората, че купуват чист и здравословен продукт. Но смятам, че с времето ще се справим и с това. 

Къде намирате пазар за продукцията си?

От миналата година започнахме с малки бройки сладко и сироп за продажба. Купувачите ни бяха предимно наши приятели и познати. Пуснах обяви в няколко сайта за обяви и за наше голямо учудване продуктите бързо свършиха. Тази година добихме смелост и разширихме асортимента, като направихме сладка и сиропи с подсладител, подходящи за хора със здравословни проблеми или на диета. Те също се радват на голям успех. Имаме предложение и от сладкарски цех, който иска да включи в асортимента си нов продукт с нашето сладко. 

Какво още планувате и за какво мечтаете?

Мечтаем да наемем малък цех, който да оборудваме с професионални машини за производството. Това ще ни облекчи работата и ще повиши производителността и качеството. Започнахме да предлагаме наши продукти и на къщи за гости от региона. Разширихме асортимента със сладка от сливи, ябълки и дюли, които купуваме от земеделски производители наоколо. По този начин подпомагаме и тях в реализирането на продукцията им на достойни цени. Голямата ни мечта е един ден на всяка българска трапеза да има от нашите чисти и здравословни продукти.