Познаваме Маги Малеева преди всичко с успехите й по световните кортове. Пътувала, видяла и опитала много, веднъж завърнала се в България тя започва да усеща липсата на вкуса на здравословната, чиста храна. Годината е 2008 г., когато заедно със съпруга си Любо и приятеля им Методи създават своята биомандра в софийското село Мало Бучино.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Почти 20 години по-късно имат зад гърба си вече около стотина продукта, за направата на които си сътрудничат с много и различни производители из цялата страна – малини от стопанството на Радостин от Самоков, мед от пчеларя Цоньо Тодоров от шуменското село Вехтово, мента от Иван Иванов от Елхово, мляко от Иван и Николай от района на Троян и др.

Постоянно търсят нови фермери и съмишленици, с които да си партнират. Измислят продукт, който им се струва вкусен и полезен. Работят много по рецептата и след това търсят кой може да осигури суровината и кой може да го произведе. Така се случват чудесата в „Хармоника“, а Маги Малеева е усмихнатото лице на бранда.
 

С каква идея създадохте своя бранд за биопродукти?


Всичко започна чисто егоистично. Аз самата исках да консумирам здравословни храни. Сега създаваме традиционни български продукти в биовариант с много добро качество и чисти суровини. Залагаме на традиционни сортове, които виреят на нашите географски ширини.

С кой продукт започнахте своята биоприказка?


С кисело биомляко. Работим с две български ферми близо до Троян. Имаме чудесно партньорство. За съжаление, в България няма достатъчно производители на биомляко. Дори намаляват, което е жалко, защото ние положихме огромни усилия и създадохме нещо хубаво. Иска ни се повече хора да минат по този път.

Върху какво ново работите в момента?


У нас постоянно нещо се тества. Сега доста работим върху сладолед в различни вкусове. Надявам се скоро да пуснем на пазара ванилов и шоколадов сладолед. Експериментираме и със сладолед от боза и кафе.

С кои Ваши продукти особено се гордеете?

 

От 2017 г. досега печелим звезди от престижните Great Taste Awards, които се провеждат всяка година в Лондон и се водят като световно първенство по вкус. Имаме общо 12 звезди за 10 различни продукта, сред които сироп от рози, лютеница, бадемов тахан, крема сирене, сушени сливи. Тази година козята ни извара беше отличена с три звезди от общо 14200 продукта и сме много доволни.

Какво бихте посъветвали фермерите, които искат да затворят цикъла на производство?


Нека да осъзнаят, че един човек не може да разбира от всичко. Важно е да имат добри съветници. Фермерството е тежка работа, а маркетингът, доставките и цялата логистика са сложни материи. Ако тръгнете да ги правите сами, вероятността продуктът ви да не стигне до правилното място и никой да не го забележи е твърде голяма.

Какво е нужно за подем на биологичното производство у нас?


Нужна е държавна политика за намаляване на торовете и препаратите и увеличаване на биоплощите, каквито са целите на Зелената сделка. Трябва човек с визия, който знае какво прави. Пожелавам си да дойде смислено управление, което да работи в посока на постигане на тези цели на Европа. Те са доста ясни и добре описани, а пък България има потенциал. Не е хубаво само няколко големи фирми да ни отглеждат земята, просто не е хубаво.