Рядко чуваме за хора, за които животновъдството е печелившо хоби. И тук не става дума за семейство, което е решило да зареже големия град, да отиде на село и да отглежда по 1-2 кокошки или козички. Говорим за предприемачи със собствена печатница и голям завод за опаковки в Северна България.  

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Житейският път на Борислава Коева и нейния съпруг Христо Христакиев минава от големия бизнес през малката семейна ферма „Сърнегор“ до собствен бранд за качествени телешки продукти. Засега ги правят на ишлеме, но се замислят за собствен цех. А на въпроса: „Смятате ли да превърнете хобито в основна дейност“, Боби Коева отговаря с усмивка: „В близко бъдеще няма да се случи, но за напред, може би да“.

Как стана така, че се захванахте с животновъдство?

През 2017 г. съпругът ми започна да се занимава с отглеждането на животни, а през 2020 г. решихме да пуснем на пазара продукти от чисто телешко месо. Искахме да произведем нещо истинско, което е точно като от едно време. Получи се прекрасно и това, което предлагаме, се посреща много добре от хората. Имаме обратна връзка от тях на фермерските пазари, както и редовни клиенти, които виждаме всяка седмица. 

Колко животни отглеждате?

В момента са 160 говеда от месодайната порода Абърдийн Ангъс. Тя се адаптира отлично на нашите пасища, дава голям прираст, месото е много вкусно и крехко. Отглеждаме ги върху 2000 дка пасища, оградени с електропастири. Членове сме на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България.

Каква е ролята Ви в стопанството?

Занимавам се основно с търговската дейност. Продавам по фермерските пазари и отговарям за зареждането на магазини в Пловдив, Варна, Бургас, София и Плевен. Помагам при ваксинацията на животните, водя и счетоводството.

Какви продукти произвеждате?

Буркан стилизирано телешко месо и вакуумни продукти, като саздърма, пастет от 77% телешко месо, деликатесен салам, суджук, луканка, пастърма. Всичко се прави по традиционни рецепти, без консерванти и подобрители.

Замисляли ли сте се да си направите фирмен магазин, например в Пловдив?

Да, но трябва да разширим асортимента, да добавим още продукти. В процес сме на обмисляне и може би в близко бъдеще ще се случи и това.

Коя част от работата Ви доставя най-голямо удоволствие?

Обратната връзка с клиентите и да видя колко са доволни. Това означава, че сме произвели вкусни и качествени продукти. Масово хората се ориентират да търсят истинското и чистото, което липсва в големите вериги. 

Имало ли е моменти, в които Ви е идвало да се откажете?

Не, трудностите дори ме мотивират повече.

Как се чувствате като дама в един доминиран от мъжете сектор?

В свои води, защото колегите са много истински хора. Осъзнават, че не знам колкото тях, но въпреки това ми позволяват да помагам с каквото мога. Винаги се съобразявам с хората около мен какво мислят, как работят. Стремя се да има разбирателство помежду ни, да се допълваме, защото се учим, докато сме живи. 

Какво си мечтаете да Ви се случи през следващите 10 години?

Напълно да затворим цикъла на отглеждане на животните и производство на продукти. Да имаме собствен фирмен магазин може би не само в Пловдив. И много клиенти! Мислим да увеличаваме бройките, защото разполагаме с нужния капацитет. Продължаваме да залагаме на Абърдийн Ангъс, защото отглеждането на тази порода се оказва много приятно и лесно.