Не е мит, а реалност и това наистина ще се случи. Така еврокомисарят по земеделеие Дачиан Чолош, който днес е на посещение в България, коментира обвързването на субсидиите за единица площ с мерките за опазване на околната среда.

"Част от преките плащания на площ след 2014 г. ще бъдат обвързани с мерки за опазването на околната среда. Мерките са част от реформата на Общата селскостопанска политика. За новите страни като България и Румъния те ще важат от 2015 г., но  трябва да започнат да се внедряват от сега", каза комисарят подчертавайки, че Европа не може да толерира повече несъвестното отношение на фермери и предприятия, тък като природата после се обръща срещу тях. "Повече екологичност трябва да видим през следващите години", беше рязък комисарят. По думите му земеделските производители ще трябва да спазват специални изисквания за сейтбооборота, поддържане на постоянни пасища, поддържане на земята през зимата.

Производителите, които опазват околната среда ще имат по-голям достъп до преките плащания, а стойността им ще бъде увеличена.  Пред еврокомисаря днес говори и председателят на комисията по земеделие в парламента Десислава Танева, която обясни проблемите на българското земеделие – спирането на премиите за тютюнопроизводителите, разпокъсаността на земите и това че директните помощи да отиват при производителите, а не при ползвателите. Тя изказа още подкрепа на позицията за премахване на историческия подход при подпомагането на земеделските производители.

Дачиан Чиолош посъветва за преодоляване на раздробеността на земите да работим заедно с Румъния, където проблемите са сходни и да се работи за създаването на такива мерки за ускоряване на процеса на комасация по Програмата за развитие на селските райони. За тютюнопроизводителите посочи възможностите също на ПРСР за инвестиции за преструктуриране на сектора по модела на Испания и Италия. Министър Найденов от своя страна обясни на депутатите, че екипът на министерството вече работи за създаването на специална мярка по ПРСР за инфраструктурни проекти в тютюнопроизводителните региони. Не това обаче е искането на производителите. "От земеделци ще ни преквалифицират на строителни работници - ние не искаме това", недоволстваха представители на бранша.