Констатирани са общо четири нови огнища на Африканска чума по свинете (АЧС). Едно от тях е индустриална ферма във варненското село Брестак. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 39 656 свине, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Заповед: Земеделци и берачи да стоят поне 48 часа далече от свине

Пробите са изследвани като пасивен надзор въз основа на огнището в „Тетрахиб“ АД в шуменското село Никола Козлево. При откриването на огнището стана ясно, че дейност на обекта е угояване на свине. БАБХ проследи движението на животните от и към засегнатия животновъден обект за най-малко 35 дни преди датата на потвърждаване на заболяването. Част от свинете в Никола Козлево са пристигнали от обекта в село Брестак, което наложи да бъде забранено движението на животни от свинекомплекса и вземането на проби за АЧС.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Брестак и Генерал Киселово, както и десеткилометрова наблюдавана зона.  

Ново огнище е регистрирано и в обект за отглеждане на източнобалкански свине в шуменското село Веселиново, община Смядово. Там се отглеждат 125 прасета. Землищата на двете села Веселиново и Александрово попадат в предпазната зона с радиус 3 км.

Друго огнище е констатирано във фамилна ферма тип „А“ в габровското село Гергини. Там се отглеждат 29 прасета. В трикилометровата предпазна зона влизат 13 габровски села - Гергини, Гарван, Пейовци, Николчовци, Рачевци, Поповци, Чавеи, Янковци, Милковци, Враниловци, Стоевци, Трънито и Пецовци.

От вируса на АЧС е засегнато и лично стопанство тип „заден двор“ в сливенското село Боров дол, община Твърдица. Огнището е потвърдено в резултат на подаден сигнал в ОДБХ Сливен за заболели два броя свине. Определени са 3 км предпазна зона около огнището и 10 км наблюдавана зона.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатите обекти при спазване на нормативните изисквания.

Следете темата ТУК.