Досъдебното производство, което софиската градска прокуратура е започнала в края на миналата година, за злоупотреби на висши чиновници от ДФЗ и МЗХ, е образувано по сигнал на ДАНС. От държавната агенция за национална сигурност са сезирали правосъдието, тъй като след тяхното разследване се оказало, че има достатъчно основание за образуване на дело. Целият доказателствен материал, който е събрало българското ФБР, е предаден в прокуратурата. Има достатъчно читави доказателства. Делото е засекретено, тъй като са използвани СРС-та. Говори се, че са подслушвани  и телефонните разговори на зам.-министри и началници на отдели, което не е изненада за чиновниците.


Припомняме, че в резултат  на използването на СРС-та през Януари тази година бяха арестувани началникът на отдел "Прилагане на мерките за развитие на селските райони" в ДФЗ Велин Велев, началниците на секторите "Договориране" и "Оторизация на плащанията" Нина Йолова и Цветомира Стайкова и главните експерти Иван Метанов, Иван Патев и Ралица Братанова. Любопитна подробност е, че телефонните номера на двама от задържаните били открити в указателя на Красьо Черничкия, прочул се с кадруването си в съдебната власт и далавери в Стопанската академия в Свищов, където още тече разследване на ДАНС. СРС-ата срещу шестимата заподозрени били използвани в рамките на досъдебно производство по сигнали за "насочване" на кандидати по САПАРД и Програмата за развитие на селските райони към определени консултантски фирми.
 

Пред Фермер.БГ от прокуратурата отказаха да съобщят каквото и да било по скандалното дело, дори членът по който е образувано. Без отговор остана и въпросът дали наистина, както се твърди в публичното пространство, Калина Илиева е защитен свидетел, тъй като тя е докладвала фрапиращи нередности пред ДАНС, три от които са послужили за започване на разследване. Юристи от съдебната власт коментират, че развитие по делото се очаква съвсем скоро, още в началото на следващата година, иначе премиерът можеше да си мълчи още година. Припомняме, че вчера Бойко Борисов съобщи за мащабната прокурорска проверка, която се води от година насам в земеделието и прати журналистите да душат в прокуратурата.

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!