Кражбите на кошери са все по-често явление и пчеларите го отчитат като един от най-сериозните проблеми в сектора, особено за райони, в които има високи добиви, заяви пред репортер на Фермер.БГ инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (СБП). Днес в София се проведе пресконференция, на която представители на пчеларски организации споделиха проблемите на сектора.

 

Налага се да се вземат сериозни мерки за предотвратяване на посегателствата върху пчелните кошери, категорични са пчеларите. На пресконференцията беше даден пример с пчелин в Централна Северна България, където пчеларите са поставили специални чипове в рамките на кошерите, чрез които проследяват местонахождението на кошерите, ако те бъдат откраднати. Според Михайлов цената на тези чипове не е висока и всеки пчелар, който иска да бъде сигурен за кошерите си, би могъл да постави такива на пчелина си.

 

Разбира се, не може да се отрече, че при подобни кражби е логично да бъдат заподозрени – ако не пряко, то поне косвено, пчелари, но от Съюза на българските пчелари признават, че до момента няма хванат нито един пчелар в подобно посегателство. Според пчелари има различни начини кошерите да бъдат опазени от посегателства. Като сензорите, които показват чия собственост е даден кошер и с помощта на четец дори от разстояние може да се разчете закодираната информация.

 

Людмил Савов, който се занимава от 30 години с пчеларство, пък заяви, че решение на проблема пчелари са предложили още преди няколко години, но получили отказ. „Преди две години направихме предложение в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) заради кражбите на кошери да се маркират всички кошери в страната. Всеки от пчелините у нас има регистрационен номер и няма пречка да бъде направена маркировка на кошерите. Още повече, че това би помогнало както за предотвратяването на кражбите, така и в МЗХ да има точна информация за броя на пчелните семейства в страната. Но ни беше отказано с аргумент, че няма такава ЕС директива. В Европа кражба на кошери няма, факт. Но в България и в Гърция кражбите са сериозен проблем“, коментира Людмил Савов.

 

Пчелари от цялата страна настояват кражбата на кошери да бъде криминализирана. Инж. Михайлов обясни, че на този етап това е само предложение и тепърва предстои то да се дискутира. Но пък беше категоричен, че пчеларите търпят сериозни загуби от тези посегателства. Инж. Михайлов допълни, че наред с кражбите, сериозен проблем за хората от бранша е фактът, че в много общини вече се изисква редуциране на броя на пчелните семейства в населените места. „Това категорично е в противоречие със Закона за пчеларството, макар че кореспондира с Наредбата за териториално-селищно устройство“, обобщи Михайлов мнението на членовете на браншовия съюз.
 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!