черно гниене по лозатаПризнаците на черното гниене се развиват рано напролет по всички вегетативни части на лозата.

По листата се образуват кафяви, закръглени до ъгловати петна с размери 2-3 мм в диаметър и синьо-черна ивица по периферията. В центъра на петната се наблюдават тъмнокафяви пикнидии. По зелените леторасти, листните дръжки и дръжките на зърната се образуват продълговати, ланцетовидни петна, които в средата избледняват и се изпъстрят с тъмни пикнидии. По зърната, още преди зреенето, първоначално се образува светлокафяво петно, което нараства и става интензивно синьо, по-тъмно в средата и по-светло към периферията. За няколко дни петното обхваща цялото зърно, което почернява, добива син оттенък и се мумифицира. Промените настъпват за 3-4 дни. Впоследствие зърната окапват.

Черното гниене по лозата се причинява от гъбата Guignardia bidwellii (Ell. Viala Ravaz). Най-чувствителни към черното гниене са леторастите с височина 10-20 см и младите листа, а чепките - в периода от цъфтежа до големина на зърната около 1 см.

Борба с черно гниене по лозата

Срещу черното гниене не се провеждат самостоятелни пръскания, тъй като развитието му се ограничава от фунгицидите, използвани срещу маната по лозата. При появата на черно гниене е необходимо да се събират и унищожават заразените части. При силното развитие на болестта добър резултат се получава при третиране с Микал флаш - 0,3%. Силно чувствителни към черното гниене са сортовете Каберне совиньон, Ризлинг и Кардинал.