В момента се водят дискусии в Европарламента част от средствата за земеделие да се прехвърлят в гаранционни фондове за справяне с кризисни ситуации. Това заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов пред bloombergtv.bg.
 
 
Той е в Брюксел за среща с Белгийския съюз на фермерите, за да обсъдят ефектите на CETA и Общата селскостопанска политика след 2020. 
 
„За наше щастие получихме подкрепа както по линия на директните плащания, така и във връзка с обвързаната подкрепа“, каза Върбанов. И добави, че най-важното е да се запази бюджета на Общата селскостопанска политика, като в никакъв случай не трябва да се намалява, а директните плащания и обвързаната подкрепа трябва да да се запазят и дори да се доразвият. 
 
 
По думите на Върбанов той има сериозни опасения относно споразумението с Канада и това как ще повлияе то на стандартите на качество. 
„Има все още много неизвестни в това споразумение, а ние ще държим да бъдат признати нашите ангажименти по отношение на качеството“, обобщи Върбанов.