С официална церемония снощи бе дадено началото на 85-ото издание на мегафорума „Зелена седмица“ в изложбен център CityCube в Берлин. Тази година има рекорден брой участници – 1800 изложители от 70 страни, съобщиха организаторите.

Тече трескава подготовка за Зелената седмица в Берлин

Наред с музикалната програма на страната партньор – Хърватия, експерти представиха пред хилядната публика своите виждания за бъдещето на земеделието и новата Обща селскостопанска политика (ОСП). 

Европейският комисар по земеделие Януш Войчеховски изложи тъжна статистика, според която за последното десетилетие са изчезнали 4 милиона ферми в ЕС. По негови сметки всеки ден затварят хиляда стопанства – статистика, на която трябва да се противодейства, като се Брюксел защитава по-добре своите фермери.

Той припомни, че ОСП след 2020 г. трябва да бъде по-иновативна и по-гъвкава, така че всяка страна членка да разпределя евросредствата според собствените си нужди. Но и в тази насока има накъде още да се работи.

Януш Войчеховски: „Новата ОСП трябва да бъде по-приятелски насочена към фермерите.“

Йоаким Руквид, президент на германската асоциация на фермерите и президент на Копа-Коджека, отново повдигна въпроса за диалог между политици, фермери и общество. 

Според него гласът на земеделските стопани трябва да бъде чут и когато става дума за обсъждане на т.нар. Зелена сделка. За да се осъществи обаче, бюджетът трябва да се запази стабилен, настоя Руквид.

Йоаким Руквид: „Ние трябва да бъдем чути. Не да се говори за фермерите, а да се говори с тях.“

Зелената сделка присъстваше и в изказването на германския министър на земеделието Юлия Кльокнер, която е убедена, че реформата в ОСП е неизбежна. Селското стопанство ще става все по-зелено, затова ще трябва да се правят компромиси. Но те трябва да са такива, че и фермерите да имат изгода, обясни дамата.

Юлия Кльокнер: „Нуждаем се от парите, за да въведем нови решения, а не за да продължим да правим земеделие по стария начин.“

В полза на запазване на бюджета на ОСП се изказа и премиерът на Хърватия. В началото на годината страната пое ротационното председателство на Съвета на ЕС за следващите 6 месеца. Един от приоритетите й ще бъдат малките семейни ферми.

Главният изпълнителен директор на панаира д-р Кристиан Гьоке също е на мнение, че индустриалното земеделие е стигнало своя предел, а негова алтернатива е устойчивото производство. В него централна роля имат опазването на климата, хуманното отношение към животните и бъдещето на младите фермери.