България участва за 31-ви път със собствен щанд на най-голямото в света Международно изложение за селскостопански и хранителни продукти „Зелена седмица 2020“ в Берлин, Германия. То започва на 17 януари и ще продължи десет дни. Това ще бъде неговото 85-о издание.

Кой се класира за „Зелена седмица 2020“ в Берлин?

Българският щанд ще се простира на 143 кв. м, където 19 фирми ще изложат свои продукти. Сред тях са производители на телешко месо от Източните Родопи, фамилна фирма с розови и лавандулови насаждения в района на Панагюрище, мандра в Садово и др.

Различните продукти, родно производство, които гостите на изложението ще могат да опитат, са вина, био продукти на основата на етерични масла и био орехово масло, пчелен мед и пчелни продукти, сладка и конфитюри, плодови сокове, био бадеми, био солети и бисквити. 

Националният ни щанд е организиран в шест къта: вина, мед и сладка, млечни продукти, месни продукти, биологични продукти и етерично-маслени продукти. Ще има и кът, на който България ще бъде рекламирана като туристическа дестинация от представители на Министерството на туризма.

Статистиката сочи, че през 2019 г. международното изложение в Берлин е привлякло над 1 700 изложители от 65 страни и над 400 000 посетители. Тогава страна-партньор на проявата беше Финландия. 

Tази година партнираща държава е Хърватия. Именно от нейния щанд започва откриващата обиколка на изложбения център на 17 януари от 8:00 часа. Тя ще бъде ръководена от федералния министър на храните и земеделието Джулия Кльокнер и управляващия кмет на Берлин Михаел Мюлер.

Дневният билет за изложението е на цена от 15 евро, като са предвидени различни намаления за студенти, групови и училищни посещения.