По Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. е предвиден бюджет за нови осем рибарски групи. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на бизнес форум в град Бургас. Танева допълни, че тази мярка се очаква да бъде отворена в последното тримесечие на настоящата година.
 
Бургаска област бележи успех в приключилата вече програма в сектор „Рибарство”, по която на 40% от бюджета е подкрепил различни видове дейности в региона. „Добрите резултати са индикация за готовността на бранша да участва с проекти и в новия програмен период”, подчерта Танева. Тя съобщи, че на 30 юни е проведено второто заседание на Комитета по наблюдение към Програмата.
 
„През месец юли се очаква отварянето на две мерки, едната от които е свързана с инвестициите в аквакултури”, отбеляза Танева. Министърът на земеделието и храните припомни, че в новия програмен период са предвидени 222 млн лв. са Програмата за морско дело и рибарство", като 172 млн. лв. са от европейските фондове, а останалите 50 млн. лв. са от националния бюджет. 
 
Десислава Танева съобщи, че Министерство на земеделието и храните е направило предложение към всички черноморски държави да се създаде Консултативен съвет за управление на запасите в Черно море.
 
„Ние сме предложили седалището на съвета да бъде в Бургас”, каза още министърът на земеделието и храните. Тя обясни, че целта е да бъдат защитени интересите на България и Румъния като страни членки, за които има по-високи изисквания, за разлика от останалите, които ползват ресурса без такива рестрикции.
 
„Създаването на този съвет ще помогне за споделена отговорност за съхраняване на рибното богатство и баланс при уловите”, категорична бе министър Танева.