Днес Министерство на земеделието и храните официално ще оповести съгласието на Еврокомисията България да приложи схемата „де минимис” за подпомагане на земеделските производители, изпаднали в затруднение.


За този вид държавна помощ, която се изплаща от националния бюджет, в хазната са предвидени 20 млн. лв.По схемата “де минимис” едно земеделско стопанство има право на еднократна помощ в рамките на три години. Максималният размер на субсидията до м.г. беше 7500 евро, но Брюксел вдигна тавана на 15 000 евро. Така стопанства, които вече са се възползвали от възможността да получат такава субсидия в предходни години, ще имат право отново да поискат подпомагане до достигане тавана на размера й.


Каква ще бъде точната сума, с която ще бъдат субсидирани кандидатите, ще стане ясно, след като бъдат обработени постъпилите заявления, съобщиха от аграрното ведомство. От там стана ясно, че до дни ще влезе в сила наредбата, която ще позволи и на дребни стопани да продават сами продуктите, които произвеждат.

 

Снимка: Chalaka