Решението дали да се удължи срокът за подаване на заявления по Кампания директни плащания 2015 е в ръцете на браншовите организации, съобщи заместник-министърът на земеделието Васил Грудев. 
 
По време на среща с биопроизводители бяха обсъдени възможностите за удължаване на срока за кампанията, като Грудев припомни, че се очаква официалното оповестяване на решението на Европейската Комисия относно възможността за удължаване на срока за подаване на заявления до 15 юни 2015 година. 
 
Дали решението ще бъде приложено в България обаче ще зависи от становището на отделните браншови организации, като Министерството ще инициира допитване сред тях.

Както Фермер.БГ писа първи още в средата на март, Европейската комисия предложи удължаване на срока за подаване на заявления за директни плащания с един месец - до понеделник, 15 юни.  Удълженият срок ще важи и за плащанията на площ по втори стълб на ОСП и ще се прилага само за 2015 г., като всяка държава доброволно ще реши дали да се възползва от него. Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоуган обясни: "Предложих да се позволи на държавите-членки да удължат срока за подаване на заявления, така че фермерите да не бъдат ощетени заради забавянето от страна на администрациите, които са изправени пред предизвикателството на първата година на прилагане на новата Обща селскостопанска политика. Сега държавите-членки могат да прилагат тази възможност, която също трябва да помогне да се избегнат санкции за закъснели заявления от  страна на земеделските стопани".
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!