Кощунство е да търсим пазар на нашите агнета извън България. Това коментира пред Фермер.БГ Бранимир Боянов, зърнопроизводител и овцевъд, който отглежда 400 овце от породата Плевенска черноглава в село Въбел, обл. Плевен. 
 
По думите на овцевъда пазарът на агнета тази година е бил на „границите на възможностите ни за оцеляване“: „Продажби на агнета имаше, но не точно това, което очаквахме. Можеше и да е по-добро от 5-6 лв., като се има предвид, че по магазините и в търговската мрежа се продават агнета, за които не се знае кога са заклани и в кои страни. Тези агнета се внасят по Великден и празниците основно в България, ето защо да търсим пазар на нашите агнета навън, това е кощунство“, посочи фермерът. 
 
Бранимир Боянов обобщи още, че годината е била трудна не само за неговото стопанство, но изобщо за стопанствата в сектор животновъдство и заради ниските цени на млякото: „Млякото беше с 10-15 ст. по-надолу от предната година, което естествено затрудни съществуването на фермите и оцеляването им, коментира Боянов. 
 
По думите му в момента изкупната цена на овчето мляко в неговия район е 1,20 – 1,25 за литър мляко, но това е крайно недостатъчно и е на ръба на себестойността.
 
Трудно оцеляваме, но за свое щастие и за нещастие на враговете ни – оцеляваме!, каза в заключение фермерът Бранимир Боянов. 
 
Очаквайте интервю с Бранимир Боянов по-късно във Фермер.БГ!

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!