Според мен цената на кравето мляко до Нова година ще стане един лев. И тя трябва да бъде лев! Това каза Бойко Синапов, животновъд и председател на асоциация Обединени български животновъди (ОБЖ) в уебинар на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: Гледай напред!”.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

“В търговската мрежа млякото е на безбожни цени. Според мен просто трябва да си подредим нещата и ние сами да се научим да защитаваме това, което произвеждаме. Докато ние не оценим това, което произвеждаме като продукт, няма кой да го оцени. Прекупвачът винаги ще иска да купи евтино и да продаде скъпо”, каза още Синапов.

На въпрос относно тенденциите в сектора, а именно цена за литър мляко 0.60 лв./л и цена за царевица 0.50 лв./кг, председателят на ОБЖ коментира:

“Това е престъпление и е недопустимо! Бих посъветвал своите колеги да влязат в директен контакт с преработвателите. Колеги, не давайте възможност прекупвачите да ви мачкат и да ви определят цените”, добави той.

Синапов е категоричен, че след като се сформира редовно правителство, асоциацията ще внесе предложение за пряк достъп между производител и  преработвател.

“Суровата продукция да се кара директно от производителя в  мандрата. По наша информация мандрите нямат продукция, а прекупвачите мачкат производителите. Така се получава една огромна комисионна за прекупвачите.

Производителят не бива да бъде мачкан! Тези прекупвачи трябва да бъдат изхвърлени! Затова апелът ни е да работим директно с преработвателите, за да има цени на млякото”, каза Бойко Синапов и заключи с думите:

“Цена на млякото има! От нас се изисква единствено да произвеждаме качествена продукция”.