Хората, които са допуснали грешки или не са представили фактури относно реализацията на мляко по Наредба 3, трябва да подадат молби. Информация затова ще бъде публикувана официално. Ще вникнем във всеки един проблем и ще разберем защо така се е случило. Това каза Бойко Синапов, съветник на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, в отговор на събрали се протестиращи пред ресорното министерство по-рано днес.
 
 
„Искаме да сме от полза на хората и нещата да се случват. Министър Порожанов се ангажира да разгледа всеки един проблем. Проблемът на хората, които имат фактури и не са ги подали по някаква причина в ДФЗ, също ще бъде разгледан. Бюджет има“, коментира Синапов пред Фермер.БГ.
 
Земеделци от различни краища на страната се събраха, обединени от това, че не са получили субсидии по схемите за обвързана подкрепа.
 
„Аз не получих субсидия, защото нямам представени фактури. Предадох млякото си на три мандри, естествено там, където дават най-висока цена. А когато започнах да искам всяка една от тях да ми издаде фактура, за да мога да си докажа млякото, те не ми обърнаха внимание“, каза Иван Земеделски, животновъд от Благоедградско и организатор на протеста. Фермерът отглежда 45 крави. 
 
 
По думите му голям проблем са и неясните правила.
 
„Всяка година измислят някакви техни схеми. Навсякъде има грешки, навсякъде нещо се случва и то не само с мен, а с хиляди мои колеги. Според мен Наредба 3 трябва да отпадне, а и да се измисли нещо, така че да се дават субсидии на литър мляко. По този начин, като имаме интерес да си получим субсидията, ще имаме и изрядни документи. Надявам се с молбите, които входирахме да ни обрънат внимание и парите, които не сме получили, след изясняване на проблема, да бъдат преведени“, допълни той.
 
Разнородни проблеми, довели до един краен резултат – неполучени субсидии, споделиха и други от фермерите, дошли пред агроведомството.
 
„Протестирам днес за ясни правила и условия, както и за спазването им. Но също така и за отпадане на Наредба 3 в сегашния й вид. Аз също не си получих субсидиите. Имам договор с мандра и уговорката бе накрая на годината да ни издадат фактури, за да мога да си отчета млякото. По-късно ни казаха, че ми прекратяват договора и нямат право да ни вземат млякото. От 38 тона предадено мляко ми обясниха, че могат да ми дадат фактура единствено за 2 тона“, каза за Фермер.БГ Давид Шибилев от село Попица, Врачанско, който отглежда 29 крави.
 
Голяма част от фермерите дори не са знаели, че се изисква представяне на фактури.
 
„Когато подавахме заявления никой не ни обясни, че ще се изискват фактури за реализация на млякото. После се оказва, че ако не предадем такива документи, няма да получим плащане. Аз имам 40 крави. По 250 лв., прави 10 хил. лв. Това са много пари за един фермер“, коменира Илиян Иванов от Перник, който отглежда 40 крави и 190 овце.
 
Друг проблем се явяват мандрите, които изкупуват млякото, но не издават документ за него.
 
„Аз съм предал 80 тона мляко, но нито една мандра не се съгласи да ми издаде фактура за такова количество на един път. Не съм опитвал в съседна област, защото нямам интерес. Изкупуваха ми млякото на 0,50-0,60 лв./л, какво остава да ходя в съседна област“, добави животновъдът.
 
 
И според него Наредба 3 трябва да отпадне.
 
„Ние искаме единствено по-голяма прозрачност. Нека някой да излезе и да ни зададе едни условия, да ни каже какво е необходимо и ние ще го изпълним. В областната дирекция „Земеделие“ ми казаха да следя какво публикуват на сайта си като изисквания. Ние сме фермери, не можем да стом по цял ден на компютъра, за да следим какво излиза“, категоричен е Иванов.
 
Александър Димитров от Плевенско пък има друг проблем – той има фактури, но не е разбрал, че трябва да се предават при кандидатстване. Животновъдът отглежда 340 крави.
 
„Нямаше гласност, че трябва да се предават и фактури. Аз имам договор с няколко мандри, на които предавам около 400 тона мляко годишно. Имам фактури, но не са предадени. Мисля, че когато става въпрос за глоби едно телефонно обаждане стига. А сега не съм получим подпомагане за нито една крава, а имам заявени 125 крави, което прави 34 хил. лева, а заедно с хуманното отношение, което също не съм получил, сумата вече е 52 хил. лева. Проблемът идва от администрацията. Досега живях в обора, вече няма да е така, защото парите, които трябваше да получа, бях изтеглил предварително като кредит. Сега ще ми вземат всичко“, разказа той.
 
„Още в самото начало казах, че Наредба 3 е гробарят на животновъдите. Сега бомбата със закъснител гръмна“, коментира Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите за Фермер.БГ.
 
Проблем се появява и при биволовъдите.
 
„Днес съм тук, за да изразя недоволство. Във Врачанско разчитаме именно на това, а тази година не получихме плащане. Казаха ни, че трябва да извадим фактури и бележка за фураж. Отидохме във Враца, извадихме бележка, направихме фактурите. Накрая ми обясниха, че съм отрязана от субсидия, защото не съм доказала млякото. Фактурите ми не били от правилна дата. Друг е въпросът, че нито една мандра не иска да ни изкупи млякото“, каза Геновева Георгиева от Попица, Врачанско, която отглежда 13 бивола под селекционен контрол. Тя е член на Българската национална асоциация за развитие на биволовъдството.
 
 
В отговор на казуса с биволското мляко, Мария Степанчева, председател на Асоциацията на биволовъдите в България (АББ), припомни пред Фермер.БГ, че вариантите пред производителите са общо 3:
 
„Много малко мандри работят с биволско мляко и обикновено изкупуват това на по-големите произовдители. Този въпрос съм го поставила много отдавна. Идва обаче друг въпрос, какво правят малките производители. Пред тях възможностите са няколко – или продават млякото на мандра, или за изхранване, или се регистрират по Наредба 26“.
 
Според друг фермер пък най-важно е да се диференцират стопанствата в страната.
 
„Докато не се вземе решние и не се даде ясна представа и дефициния какво значи малък, среден и голям бизнес в земеделието, няма как да се работи. Не може всички да работят по едни и същи правила. В нашия регион няма нито една мандра и нито една кланица. Как да докажем реализираното количество, което се изисква? Политика на страната тряба да бъде точно това – създаване на подобни предприятия в районите, в които няма или стимулиране на такива и задължаване за изкупуване на продукцията им“, каза Венцислав Евгениев от Общ земеделски професионален съюз в България. Той отглежда 9 крави и около 150 овце в района на Перник.
 
Животновъдът е категоричен, че трябва да има ясни правила и по-дългосрочни цели, а не да се решава на парче, както сега. 
 
„Този период трябваше да е преходен, защото ние не бяхме подготвени за тези правила, особено с доказване на млякото“, заключи той.
 
Примерно заявление, което подаваха животновъдите по време на протеста.