България настоява пред Европейската комисия да се удължи срокът за изпълнение на проектите по старата Програма за развитие на селските райони 2007-2013. Това стана ясно след среща на премиеро Бойко Борисов с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
[news]
Както Фермер.БГ писа още през декември 2014 г. Полша предложи възможността за удължаване с шест месеца – до 30 юни 2016 г., на срока за плащане на средствата към бенефициентите. България подкрепи полското предложение, тъй като то е целесъобразно и ще предостави възможност за по-ефективно и ефикасно усвояване на средствата от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, особено що се касае до проекти по ПРСР със сключени през 2013 г. и 2014 г. договори, бе тогава официалната позиция на страната. 
 
„В  Програмата за развитие на селските райони, особено в малките общини имаме закъснение. Ние искаме сега до май 2016 г. да удължим периода за програмата, това са близо 70% от всичките пари за общините“, каза премиерът. По думите му има шанс средствата да бъдат усвоени. „Това са преди всичко малки общини за инфраструктура, за ВиК за неща, които могат да вдигнат и самото икономическо състояние и да увеличат работна ръка“, обясни премиерът. „Проектите се развиват добре, проверени са, авансите са платени, ще се построят в рамките на тези шест месеца, ще довършим всичко. Просто проспаното време тази една година никой не може да ни го върне на държавата“, каза още министър-председателят.
 
Борисов посочи, че контрасанкциите на Русия срещу България, в областта на селското стопанство,  са голям проблем за страната ни и се надява на подкрепа от европейските партньори. 
 
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!