Пандемията от COVID-19 повиши осведомеността за проблема с ниската осведоменост относно това какво слагаме на трапезата си, блокчейн технологията вече помага на фермерите и доставчиците на храни да се подготвят и управляват по-добре внезапни прекъсвания и рискове във веригите за доставка на храни.

Технологията помага на фермерите да проследяват замърсената продукция и да идентифицират горещи точки. Освен това подобрява прозрачността и ефективността на бизнес отношенията, което от своя страна позволява на хранителните компании да намалят разхищението на храна.

Това може да доведе до по-голяма рентабилност, тъй като системата може да определи къде даден продукт е бил замърсен за секунди.

Освен в много развити европейски страни, които прилагат блокчейн технологията, у нас също вече работи подобна интегрирана система. Нейната задача е именно да следи качеството и произхода на храните. Проектът е на българската оперативна група "Знание, опит и предприемачество".

Иновативната система, носеща името FOOD TRACEABILITY, служи за управление на работните процеси чрез блокчейн технология, позволяваща прозрачност на технологичните производствени процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта.
 

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020